© Proshots

Davy Klaassen debuteerde in 2011 onder Frank de Boer en heeft nu voor het eerst te maken met een nieuwe trainer in het eerste elftal van Ajax. De middenvelder ziet dat er een aantal verschillen zijn in de werkwijze van beide trainers. Dat vertelt hij in Voetbal International.

“Met een nieuwe coach komen er nu ook nieuwe vormen voorbij. Zo doen we veel partijspelen, meer dan we gewend waren, en zijn bepaalde details anders. De klassieke warming-up is verdwenen, eenmaal op het veld is het direct zes-tegen-twee om warm te worden. Vervolgens duurt de training vaak negentig minuten, waarin alles automatisch in elkaar overloopt.”

Een verandering waar hij blij mee is, is een verschuiving van trainingstijden. “Een dag voor de wedstrijd trainen we zo dicht mogelijk tegen het wedstrijdtijdstip aan. Dus als we zaterdagavond spelen, trainen we op vrijdag niet meer ’s ochtends, maar aan het einde van de middag. Persoonlijk vind ik dat wel prettig. Voorheen had ik vrijdagochtend getraind en dan duurde het lang voordat de wedstrijd was. Vrijdagmiddag en -avond doe je toch rustig aan en de volgende dag moet je dan ook nog helemaal doorkomen zonder dat je te veel energie verspilt. Daar is nu een hap uit weggenomen en dat voelt wel goed.”

Met de nieuwe trainer zal Ajax opnieuw gaan proberen om landskampioen te worden. De ranglijst wordt momenteel geleid door Feyenoord, dat nog geen wedstrijd verloor. “Feyenoord heeft de gunfactor bij veel mensen. Ze hebben zó lang niet meegedaan om de titel dat iedereen het mooi vindt dat ze zo goed zijn begonnen. Dat gevoel is natuurlijk anders bij Ajax. Bij ons is de gunfactor nul, maar dat vind ik ook wel iets moois hebben. We zijn de grootste club van het land, met de meeste prijzen en de uitstraling om de beste te zijn. Óf je bent voor Ajax, óf je hebt een hekel aan de club. Een middenweg lijkt er niet te bestaan.”

Of Ajax dit seizoen wel of niet kampioen wordt, speelt voor Klaassen niet mee als hij aan zijn toekomst denkt. “Als ik het gevoel heb dat ik klaar ben voor een nieuwe club, ga ik erover nadenken. Dat heb ik altijd gezegd, maar dat moment is nog niet geweest. De transfermarkt is voorlopig dicht en ik heb nog een contract bij Ajax tot medio 2019, dus ik hoef er nu ook totaal niet over na te denken.”