© Proshots

Davy Klaassen verruilde Ajax deze zomer voor Everton. “De Premier League is voor mij de beste competitie ter wereld”, vertelt hij in gesprek met The Telegraph.

Ervaren

Toch was het gek om Ajax te verlaten: “Ik speelde bij Ajax sinds mijn elfde en ik hou van de club, maar ik wist dat dit het goede moment was. Ik woonde 25 minuten bij de club vandaan en speelde in het eerste sinds ik 18 was. Ondanks dat ik nog jong ben, was ik één van de meest ervaren spelers”, aldus de middenvelder.

Speelwijze

Dat de speelstijl van Ajax niet heilig is, bleek in de Europa League-finale tegen Manchester United: “Met complimenten win je niets”, aldus Klaassen. “Sommige aspecten van het Ajax-voetbal zijn echt goed, maar ik vind dat je je ook aan moet kunnen passen aan een andere competitie of ander soort tegenstander. Ik ben niet iemand die zegt: dit is hoe het altijd moet, er is maar één manier.”

Koeman

Pas na het seizoen ging Klaassen nadenken over een eventueel vertrek en hoorde hij dat Everton geïnteresseerd was: “Ronald (Koeman, red.) woonde maar 10 minuten bij mij vandaan, dus toen hij in de zomer in Nederland was, ben ik bij hem thuis langs geweest. Hij legde me zijn plan, ambities en speelwijze uit. Dat voelde meteen goed.”

Volgende generatie

“Het grootste verschil met Nederland zullen de wedstrijden zijn. Ik kan hier fysiek sterker worden”, aldus Klaassen. “Ik wil mijn bijdrage leveren aan het team en laten zien dat ik goed genoeg ben om hier te spelen en dat ik hier thuis hoor.” Ook in het Nederlands elftal ziet hij een rol voor zichzelf weggelegd: “De afgelopen jaren waren moeilijk voor het Nederlands voetbal. Het is tijd voor de volgende generatie om op te staan. Ik zie mezelf als één van de spelers die dat moet doen.”