© Proshots

Na vorige week donderdag werd er door de buitenlandse media lovend geschreven over Ajax. Het goede spel tegen Schalke 04 maakte indruk. Davy Klaassen laat aan het Algemeen Dagblad weten dat zo’n prestatie niet vanzelfsprekend meer is, maar ook dat Ajax nog met lege handen staat. “Het leek wel of wij Nederlanders het voetbal opnieuw hadden uitgevonden. Ik snap die eerste reacties ook wel. Wij speelden zoals Nederland naam heeft gemaakt in de wereld. Maar wij weten inmiddels wel dat het geen garanties geeft.”

“We zullen Schalke wéér vol onder druk moeten zetten”, vervolgt de aanvoerder van Ajax. “Daar is iedereen binnen de selectie het wel over eens. Maar dat is het  moeilijke aan onze manier van spelen. Zo’n prestatie is geen vanzelfsprekendheid. En dat heeft dan niets met instelling te maken, maar we hebben na vorige week de lat nu eenmaal hoog gelegd voor onszelf. We weten in de groep allemaal wel dat we echt goed hebben gespeeld. Maar het is niet zo dat we daar heel lang over praten. Het zit hem meer in het gevoel. Op de trainingen is iedereen ontspannen.”

Matthijs de Ligt is het daarmee eens. Het 17-jarige talent kan al goed relativeren. “Na zo’n wedstrijd als tegen Schalke wordt er altijd lovend gesproken. In het buitenland staat Ajax natuurlijk nog steeds bekend als een kraamkamer van talent. Ik heb meegekregen dat er lovende verhalen over ons zijn geschreven in buitenlandse kranten. Daar mogen we heel trots op zijn, maar we zijn nog helemaal nergens. We hebben één goede wedstrijd gespeeld tegen Schalke. Pas na de return kunnen we eventueel met euforie terugkijken. Al gaat het dan al snel weer over de halve finale natuurlijk.”