De kwalificatie ’Vaandeldragers van de Nederlandse voetbalopleiding’ paste als gegoten bij het optreden van Feyenoord en Ajax in De Kuip. De positieve, offensieve spelopvatting, gebaseerd op balbezit, was voor zowel Ronald Koeman als Frank de Boer het uitgangspunt. Beiden kwamen tijdens de Klassieker evenredig aan hun trekken.

Ajax (beste spel) nam tweemaal het initiatief en Feyenoord (beste kansen) had even zo vaak een afdoende antwoord. Dat Koeman en De Boer evenzeer werden geconfronteerd met te veel naïviteit viel niet te ontkennen, maar dat hoort bij jonge ploegen in opleiding, waar ervaring en Europese hardheid vaak nog ontbreken.

Al in aanloop naar Feyenoord-Ajax staken diverse trainers (Jean-Paul van Gastel, Koeman en De Boer) geheel tegen de heersende rivaliteit in de loftrompet over elkaars jeugdopleiding. Ze namen daarbij op een verademende manier afstand van het vaak spastische gedrag van spelers en vooral fans in het cultiveren van de onderlinge haat, die gekenschetst wordt met 010 tegen 020.

De technische beleidsvoerders zijn zich ervan bewust dat ze in hetzelfde schuitje zitten en – gedwongen door gebrek aan financiële armslag – hun verantwoordelijkheid hebben genomen om de Nederlandse voetbalopleiding naar een hoger plan te tillen.

Lees de volledige TeleVisie van Valentijn Driessen in de online versie van De Telegraaf.