Na een week vol rumoer bij Ajax en Feyenoord ging het woensdagavond in de ‘klassieker’ weer om de prestaties op het veld. In de beladen ontmoeting waren de Amsterdammers duidelijk de bovenliggende partij, maar dat werd niet vertaald in een duidelijke score: 2-0. Feyenoord kon in ‘de week van Beenhakker’ geen enkele vuist maken in de ArenA. 

Met de dikverdiende overwinning behoudt Ajax-trainer Frank de Boer de maximale score uit de duels waar het er echt om ging. De oefenmeester – die zelf in 1988 zijn eerste ‘Klassieker’ speelde – won eerder al van AC Milan (Champions League), Vitesse (competitie) en AZ (beker). Ook incasseerde Ajax onder De Boer in deze duels geen enkele tegentreffer.

In Amsterdam én Rotterdam ging het in aanloop naar de ‘inhaalklassieker’ echter alles behalve over voetbal en het te behalen resultaat. Bij Feyenoord eiste technisch directeur Leo Beenhakker met zijn aangekondigde vertrek alle aandacht op.

In de hoofdstad maakten de koortsige Mounir El Hamdaoui, de sollicitatie van Ryan Babel en vooral de transfergeruchten rond Luis Suarez de tongen los. Zonder de Uruguayaan – die nog een schorsing van zeven duels uitzit voor het ‘bijt-incident’ – creërde Ajax in de eerste helft een duidelijk overwicht. Feyenoord werd vastgezet op de eigen helft en kwam weinig over de middenlijn. Er was echter een bevlieging van Toby Alderweireld in de 31e minuut voor nodig om de ban te breken in de AmsterdamArenA.

Feyenoord-doelman Erwin Mulder zag er niet goed uit bij het ziedende, geplaatste schot van de Belgische verdediger vanaf zo’n 25 meter: 1-0. Tot de openingstreffer kreeg Ajax al kansen via Siem de Jong (vrije schietkans in buitenspelpositie) en Christian Eriksen (voorlangs). Voor Feyenoord liet spits Luc Castaignos een vrije kopkans onbenut.

In de tweede helft slaagde Ajax er – tot groot ongenoegen van De Boer – niet in om een stempel op het duel te drukken. Meer doelpunten bleven uit en Feyenoord mocht nog lang hopen op een puntje. Verder dan een kansje voor Castaignos kwamen de Rotterdammers – die steeds verder wegzakten – echter niet.

In de 77e minuut werd Miralem Sulejmani in het strafschopgebied gevloerd door Tim de Cler. De Servische aanvaller ging zelf achter de bal staan en faalde niet: 2-0. Even daarvoor had Mulder nog knap gereageerd op een inzet van dichtbij van Sulejmani.

Door de zege klimt Ajax naar de derde plaats. Feyenoord blijft dertiende, vier punten boven de degradatiestreep.

Bron: Telegraaf