© Proshots

Patrick Kluivert kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur bij Ajax. De 40-jarige oud-voetballer krijgt vanaf komend seizoen de A1 onder zijn hoede. Hij verwacht van waarde te kunnen zijn voor de Ajax-talenten. “Het is voor de jeugdspelers de laatste fase voordat ze een professionele voetballer worden. Ik denk dat ik ze positief kan beïnvloeden en er voor kan zorgen dat het goede voetballers worden. Ik kijk er ook erg naar uit om mijn zoon Justin te trainen, maar natuurlijk ook de andere jongens”, blikt Kluivert met Sport 360 vooruit op het nieuwe seizoen.

Het trainen van de A-jeugd is niet alleen bedoeld voor de ontwikkeling van de jeugdspelers, maar ook voor Kluiverts eigen vooruitgang. “Ik hoop dat ik succesvol ben en dat ik in de toekomst een mooie club kan trainen. Dat is ook mijn ambitie. Oud-teamgenoten doen het momenteel goed bij Ajax, maar ook bij andere clubs in de wereld. Ik hoop hetzelfde te bereiken.”

Zoals gezegd hoopt de oud-spits, die Ajax in 1995 naar de Champions League-overwinning schoot, na zijn periode als jeugdtrainer een mooie club te coachen. Hij realiseert zich ook dat er momenteel geen buitenlandse club in Spanje, Engeland, Duitsland en Italië onder leiding staat van een donkere trainer. Terwijl dit normaal gesproken niet direct een probleem zou moeten zijn, is het in een periode van discriminatie en racisme wel goed om te realiseren. Dat beseft Kluivert ook. “Het is een lastig onderwerp. Ik ben niet iemand die graag over dit soort problemen praat. Ik kan alleen maar zeggen dat ik hoop op een eerlijke kans. Dat is voor mij belangrijker dan praten over waarom er zo weinig donkere trainers in de wereld zijn.”

Tot slot kijkt hij ook terug op het favoriete doelpunt van zichzelf. “Ik heb een aantal favoriete doelpunten van mezelf, maar er is er maar één die echt essentieel was voor mij. En dat was mijn doelpunt voor Ajax in de Champions League-finale in 1995. Dat moment veranderde mijn hele voetbalcarrière.”