Henk ten Cate is van mening dat resultaat tegenwoordig boven creativiteit van een speler gaat. Hierdoor denkt de voormalig trainer van onder meer Ajax dat de kans klein is dat er een nieuwe Arjen Robben opstaat.

“Het positiespel in Nederland is meer doel geworden dan middel, wat het eigenlijk hoort te zijn,” zegt Ten Cate in een interview in Voetbal International. “Juist in de eindfase van de opbouw zal je creativiteit moeten stimuleren. Want een speler die in staat is twee verdedigers uit te spelen en scoort of een medespeler een niet te missen kans biedt, die maakt het verschil.”

“Het is niet gek dat we wachten op een nieuwe Robben. Die komt er pas weer als je kinderen stimuleert in hun creativiteit, dat je ze er echt in aanmoedigt, dat ze een fout mógen maken. Juist dat creatieve is allemaal uit ons voetbal verdwenen, hoewel ik begrijp dat er in Oranje Onder-17 en Onder-19 best veel talent rondloopt. Ook bij Ajax.”

Toch ziet Ten Cate dat er bij Ajax weer grote talenten beginnen door te breken. “Ik begin me serieus af te vragen of de visie van Cruijff nu niet toch langzamerhand vruchten begint af te werpen. Ik zie Kluivert, De Ligt, Dolberg… Zeventien, achttien jaar. Is dat dan toeval? Zo is het beleid van Ajax altijd geweest, maar zo jong hebben ze toch lang niet gedebuteerd.”