Justin Kluivert gaat zijn contract bij Ajax niet verlengen. Volgens de aanvaller is er te veel gebeurd. Kluivert voelt een gebrek aan vertrouwen en verminderde sfeer in de selectie. Een poging van Ajax om hem zonder zijn medeweten te verkopen aan Tottenham wordt ook niet gewaardeerd. In gesprek met De Volkskrant vertelt Kluivert zijn verhaal.

Kluivert heeft getwijfeld of hij zijn verhaal moest vertellen, maar wil zijn versie kwijt.  “Ajax wil dat ik mijn contract verleng, zodat ze meer kunnen vragen. Wat willen zij werkelijk? Mijn plan was om te blijven, maar er is veel gebeurd de laatste tijd. Het publiek denkt dat het alleen om geld gaat, terwijl iedereen weet dat ik het goed had. Ik zat helemaal niet te wachten op geld. Voetbal is belangrijk. Ik wil mezelf ontwikkelen.

De aanbieding die Ajax aan het begin van het seizoen deed, was gebaseerd op een voetballer die nog geen basisplaats had. “Ik speel al mijn hele leven bij Ajax, ze hadden kunnen weten waar mijn potentie ligt. Er is me min of meer gezegd dat ik moest bijtekenen. Anders moest ik weg. Dan ga je nadenken. Ik heb korst met Marc Overmars gesproken. Ik voel me onder druk gezet. Het belangrijkste voor Ajax is dat ik mijn contract verleng. Dan gaat het dus niet om voetbal, maar om geld. De emmer is door alle speculaties vol geraakt. En ik maak de keuze, niet mijn moeder of vader. Mijn moeder staat achter elke keuze die ik maak.”

“Ik wil de beste van de wereld worden”, aldus Kluivert die twijfelt of hij bij Ajax de juiste stappen kan zetten. “Kijk wat er om mij heen gebeurt, met andere spelers die weg willen of weggaan. Het is straks al moeilijk om door de voorronde van de Champions League te komen, terwijl wedstrijden op het hoogste niveau belangrijk zijn.

Ook de vele trainerswisselingen van werken niet in het voordeel van Ajax. “Ajax wisselt makkelijk van trainers. Ze krijgen niet echt een kans. Je merkt aan onze trainer dat hij zich niet echt op zijn gemak voelt. Dat zag je ook bij Marcel Keizer. Dat voelen jongens. Je ziet het aan hoe trainers zich gedragen, hoe ze zich uiten, ook in de pers. Het voelt onstabiel. We zijn niet echt een team. Er zijn verschillende meningen. Over alles. De ene keer speel je zo, dan komt er een andere trainer en speel je weer zo. Dat is moeilijk. We hebben dit seizoen eigenlijk nooit geweten wat we wilden met zijn allen. In het begin van het seizoen was het team heel hecht. Dat is niet meer zo. De overtuiging is weg, terwijl jongens mooie aanbiedingen van andere clubs krijgen. “

Concrete aanbiedingen heeft Kluivert niet, maar er is veel belangstelling. “Op mijn leeftijd hoef ik niet aan geld te denken.” Afgelopen zomer stond Ajax op het punt Kluivert te verkopen aan Tottenham. “Ik hoorde dat op het laatste moment. Dat zegt niets over Ajax, maar wel over de mensen in de club. Ergens was het lachen. Je ziet hoe de voetbalwereld in elkaar zit. Als je iets hoger komt, lijkt het een spel. Ze doen wat ze willen. Dat gevoel krijg ik nu weer: ze doen wat zij willen.”

Bij de eerste onderhandelingen was Kluivert niet aanwezig. “Ik had toen nog twee jaar contract en dacht: doen jullie maar. Mijn idee was om te blijven. Maar dan blijkt dat het anders in elkaar zit. Als jeugdvoetballer heb je dat allemaal niet door. Als jongen is alles nog leuk. Zaterdags lekker voetballen. Zodra je hoger komt, gaat het vaak over alles behalve voetbal, maar over randzaken.

Vanwege de scheiding van zijn ouders die jaren geleden plaatsvond, wilde Kluivert liever een zaakwaarnemer van buitenaf. “Eerder regelden mijn ouders de zaken. Ik wilde toch iemand van buiten de situatie met mijn ouders.  “Familiezaken moest ik buiten mijn relatie met Ajax houden. Soms neem ik adviezen van mijn ouders aan, soms niet. Mijn vader zegt dat ik beter nog kan blijven, maar hij zei ook dat hij honderd procent achter mijn keuze staat.”

Het jaar was zwaar voor Kluivert, maar er was ook een hoogtepunt, zijn debuut in Oranje. De situatie met Apple Nouri maakte diepe indruk. “‘Dat was heel zwaar, vooral in het begin. Daarna hebben we het een plekje kunnen geven. Maar het blijft moeilijk.”