© Proshots

Debutant Justin Kluivert stichtte gisteren in de wedstrijd tegen PEC Zwolle flink wat gevaar en was medeverantwoordelijk voor een penalty voor Ajax. Een steekpass van hem belandde bij Anwar El Ghazi, die werd neergehaald door Zwolle-speler Philippe Sandler. “Ik wilde de penalty eigenlijk zelf nemen, zoals ik ook bij mijn debuut in Jong Ajax bij Cambuur deed, maar hier was het toch een beetje de kat uit de boom kijken. Ik vroeg het aan Anwar El Ghazi, maar die neemt ze niet. Hij zei dat ik bij Lasse Schöne moest zijn. Nou, aan hem durfde ik het nog niet te vragen. Nog niet, nog niet”, vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Met de actie en het doelpunt uit de penalty trok Kluivert Ajax uit het stroef ogende spel. “Daarom ben ik toch ook bij het eerste gehaald? Omdat ik lekker vrijuit voetbal in de A1 en Jong Ajax. Dan moet je in één natuurlijk wel hetzelfde doen. Anders had de trainer me net zo goed niet kunnen oproepen. In de warming-up had ik wel een klein beetje spanning, maar dat was na één minuut weg. Gewoon acties maken. Het maakt niet uit tegen wie je speelt. Je moet het hem gewoon zo moeilijk mogelijk maken”, vertelt Kluivert aan De Telegraaf.

Het spel dat hij liet zien, zorgde bij het publiek voor veel goeds. “Ik hoorde zelf niet dat mijn naam werd gescandeerd, maar mijn medespelers zeiden het. Dat was mooi.” Wel baalt hij dat hij niet heeft gescoord. “Mijn vader scoorde bij zijn debuut. Dat is mij jammer genoeg niet gelukt, maar misschien maak ik de volgende wedstrijd een doelpunt. Hij was ook een ander type, een echte spits, een killer. Ik ben een vaardige speler aan de buitenkant, die steekpasses kan geven”, besluit hij, daarbij wijzend op de aanleiding van de penalty.