© Proshots

Ajax heeft in de uitwedstrijd tegen Bayern München een knappe prestatie neergezet. De Amsterdammers kwamen nog wel op achterstand, maar wisten deze binnen een half uur om te buigen. Vervolgens wist Ajax de Duitsers lange tijd de wil op te leggen, wat in grote kansen resulteerde. De stand bleef echter 1-1, waar Ten Hag van tevoren zeker voor had getekend.

Sterk begin Bayern München

Erik ten Hag moest het dinsdagavond stellen zonder de geblesseerde Frenkie de Jong. De middenvelder was wel naar München afgereisd, maar bleek niet fit genoeg om te spelen. Ten Hag besloot daarom met Donny van de Beek te starten. Daarnaast voerde de trainer nog een wijziging door door Wöber in de verdediging te zetten en Blind een linie naar voren te schuiven.

Na het verlies van Bayern München afgelopen weekend tegen Hertha BSC (2-0) hoopte Ajax kans te maken in Duitsland, maar die illusie leek snel in de vuilnisbak te kunnen. Het was namelijk de thuisploeg die vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Uitgerekend Arjen Robben was het met een prachtige, indraaiende voorzet vanaf rechts. Hummels stond vlak voor Onana en kopte de bal achter de Kameroense keeper: 1-0.

Ajax pakt de overhand

Pas na een kwartier ging Ajax wat meer naar voren voetballen, waardoor de eerste kansen voor de Amsterdammers kwamen. Eerst was het Tadic met een schot op doel en daarna dook Tagliafico op in het strafschopgebied. Van serieuze kansen was echter nog geen sprake. Ziyech creëerde de eerste, echte kans. Hij schoot vanaf rechts met zijn linkerbeen, maar Neuer tikte de bal uit het doel.

De kansen bleken de opmaat naar een doelpunt voor Ajax. Het was Mazraoui die na een actie plotseling opdook voor Neuer, die de bal achter zich zag gaan: 1-1. Het doelpunt gaf de ploeg van Ten Hag vleugels. Ook Bayern München bleek verrast door de onverwachte tegengoal en Ajax werd beter en beter. Ziyech en Tadic wisten zelfs eigenhandig het middenveld van de Duitsers weg te tikken. Vlak voor rust had Ziyech nog een grote kans. Zijn afstandsschot belandde tussen de palen, maar Neuer tikte de bal over.

Druk van Ajax blijft

In de tweede helft ging Ajax vrolijk door. Na twee minuten gaf Neres een voorzet op Tadic, die vrij kon inschieten. Tadic kreeg de bal echter niet lekker op zijn voet, waardoor de Duitse keeper makkelijk kon oprapen. Een paar minuten later was het weer Ajax, ditmaal met een levensgrote kans. Een vrije schietkans werd echter niet benut.

De druk van Ajax zorgde er ook voor dat Bayern München meer ruimte kreeg om te voetballen. Het resulteerde in een aantal kansen voor de Duitsers, maar ze kregen de bal niet achter Onana. Zo lag een vrije trap voor Lewandowski op een perfecte plaats, maar schoot hij de bal slap in de muur. Aan de andere kant was het Neres met een aantal grote kansen, maar hij had teveel tijd nodig om de bal binnen te schieten.

Open slotfase

Na een uur werd Arjen Robben naar de kant gehaald. De Nederlander verliet het veld voor James Rodriguez. Langzaam begon het spelbeeld te veranderen. Bayern werd sterker en sterker en Ajax liep steeds meer achteruit, waardoor Onana steeds meer te doen kreeg. Toch was het ook Ajax met grote kansen via Ziyech en Van de Beek. De laatste kwam alleen voor Neuer, maar wist de bal naast te krijgen.

Zes minuten voor tijd bracht Ten Hag Dolberg in de ploeg voor het slotoffensief. Bayern München werd ondertussen geïrriteerd door de stand. Gnabry tackelde De Ligt hard, toen hij de bal weg wilde schieten. De speler van de Duitsers kreeg daarvoor de gele kaart. In de blessuretijd trok Ajax bijna nog de overwinning over de streep. Schöne schoot vanuit een vrije trap in de kruising. Neuer tikte de bal echter nog net aan, waardoor deze hard tegen de lat kwam. De eindstand bleef daarom op 1-1 staan. Een knappe prestatie van de ploeg van Ten Hag, die daardoor op vier punten uit twee wedstrijden staat.

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, De Ligt, Wöber, Tagliafico; Van de Beek (75′. De Wit), Schöne, Blind; Ziyech, Tadic, Neres (85′. Dolberg).