Terwijl de onderhandelingen nog lopen, besloten de zaakwaarnemers van Bas Dost een arbitragezaak aan te spannen tegen SC Heerenveen. Dit gaat gewoon door, zo bleek maandagochtend. De zitting is vanmiddag om 13.30 uur op het bondsbureau in de bossen van Zeist, dat meldt de Leeuwarder Courant.

Dost, die voor dit seizoen voor vijf jaar tekende bij Heerenveen, zet zijn huidige club onder druk om een transfer naar Ajax af te dwingen. ,,De club waar hij fan van is, hij sliep vroeger in Ajax-pyjama”, aldus Henk Nienhuis, een van de zaakwaarnemers van Dost. Jurist Keje Molenaar, lid van de Ajax-ledenraad, voorspelde gisteravond dat Heerenveen in deze kwestie sterk staat.

Ajax en Heerenveen onderhandelden dit weekeinde over een transfer van de spits, die door trainer Ron Jans als invaller wordt gebruikt. In de smadelijk verloren derby tegen Groningen (1-4) miste hij zondag een dot van een kans.

Heerenveen wil de hoofdprijs (zo’n €5 miljoen) voor de speler, die voor ruim €3 miljoen is gekocht. Dost heeft al gesproken met Ajax-trainer Frank de Boer, hetgeen officieel niet is toegestaan.

Het eerste bod van Ajax is afgeslagen. ,,Daarmee is een patstelling bereikt, waardoor Dost vreest dat de ontwikkeling van zijn carrière gevaar loopt”, aldus zijn managers. Omdat Dost Ajax ‘in alle opzichten als duidelijke positieverbetering ziet’, heeft hij voor vanmiddag spoedarbitrage aangevraagd bij de KNVB. Robert Veenstra, directeur van Heerenveen, was verrast door de handelswijze van Dost, die ook een verstoorde werkrelatie met Jans opvoert om de transfer af te dwingen. ,,Dit zet wat druk op de zaak”, aldus Veenstra. ,,Wij hebben onze grenzen bepaald. Voor een akkoord zijn drie partijen nodig.”

Update: Ajax heeft vanochtend opnieuw een bod uitgebracht op Dost. Vooralsnog zijn de clubs er niet uit.