Doordat een aantal clubs zich negatief heeft uitgelaten over het toenemende aantal velden met kunstgras in kunstgras Willem II Column relaxedde Eredivisie wordt binnenkort een uitgebreid onderzoek gedaan door de KNVB.

De KNVB nam dit besluit op aandringen van Ajax, Feyenoord en PSV. De traditionele topclubs van Nederland lieten zich allemaal negatief uit over het steeds maar toenemende aantal kunstgrasvelden in de Eredivisie.

Er is meteen vaart gezet achter het voornemen, waardoor ‘kunstgras’ letterlijk op de agenda komt van de eerstvolgende bijeenkomst van alle profclubs in juni 2015. Daar wordt een besluit genomen over de vraag of er een beperking opgelegd dient te worden aan het spelen op kunstgras in de hoogste competities.

Er wordt bij het onderzoek vooral bekeken of het Nederlandse voetbal achterstand oploopt ten opzichte van de Europese topclubs door het spelen op kunstgras. Ook zal worden geanalyseerd of er op kunstgras meer blessures worden opgelopen dan op gewoon gras. Bovendien gaat de commissie bekijken of het spel aanhoudend afwijkingen vertoond als er vaker op kunstgras wordt gespeeld.

Eric Gudde stelde zelf de vele vragen rond de toename van kunstgrasvelden in het profvoetbal aan de orde. ,,Tijdens de rondvraag, dat was het goede moment,” aldus de Feyenoord-bestuurder. Hij deed het in Zeist aan het eind van de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, het hoogste beslissend orgaan in het nationale profvoetbal.

In de voor de media niet toegankelijke bijeenkomst ontstond over het onderwerp minder herrie dan vooraf in de publiciteit. ,,We zijn blij dat er nu ook serieus naar gekeken wordt,” reageerde een van de vertegenwoordigers in de zaal op het pleidooi van Gudde.

Steeds meer verenigingen beschikken over een kunstgrasveld die bij slechte terrein- en weersomstandigheden vaak wel kunnen spelen. Ajax nieuws Ajax1.nl