© Proshots

Ajax behaalde afgelopen donderdag ten koste van Schalke 04 de halve finale van de Europa League. Oud Ajax-trainer Ronald Koeman is trots op Ajax. Al vond hij het verschil tussen een thuis- en een uitwedstrijd wel erg groot. “Voor Ajax is het een zware bevalling geweest, vooral omdat het verschil tussen thuis en uit enorm was. Daar kun je een punt van maken, maar ik leg nu liever de nadruk op het karakter dat de ploeg heeft getoond”, begint Koeman zijn column in De Telegraaf.

“Ajax heeft laten zien dat het tot het gaatje wilde gaan om de halve finale te bereiken. Het kan op voetbalgebied allemaal zo leuk lijken, zoals in de thuiswedstrijd, maar ook op andere onderdelen moet je groeien”, de huidige trainer van Everton ervaart dat verschil zelf ook in de Premier League. “Thuis kun je druk zetten, agressiviteit tonen en dominanter zijn. In de uitduels, zo heeft Ajax nu ook ervaren, moet je mentaal en fysiek de strijd aangaan. Exact de onderdelen waarop het Nederlandse voetbal de laatste jaren vaak tekortschoot. Ajax heeft laten zien dat het daarin nu groeiende is.”

In de halve finale spelen de Amsterdammers tegen Olympique Lyon. Volgens Koeman de zwaarste tegenstander. “Met Olympique Lyon heeft Ajax meteen de zwaarste ploeg geloot. Ik acht Lyon sterker dan Celta de Vigo en Manchester United.”