Ajax moet er rekening mee houden dat ook Jan Vertonghen (23) zijn geluk gaat beproeven in het buitenland. ,,De transferperiode was roerig, maar ook wel mooi”, vindt de Belgische steunpilaar in Amsterdamse dienst. ,,Transfers waren altijd een ver van mijn bed show. Totdat Thomas Vermaelen naar Arsenal ging. Hoe hij het doet, hoe het voetbal daar leeft. Dat hoop ik ooit mee te maken. Vertrekken was in de winter nooit een optie. Maar dit jaar wil ik er wel voor het eerst over nadenken in de zomer.”

,,Ja, die heb ik ook gelezen”, lacht de centrumverdediger aan de rand van het trainingsveld als hij wordt geconfronteerd met de uitspraak van Adriano Galliani. De directeur van AC Milan noemt de Belg een zeer interessante speler, zegt hem ook intensief te volgen, maar nog geen absolute topspeler te vinden. ,,Dat is iets waar ik elke dag voor train. Op het veld, maar ook in mijn eigen uurtjes. Ik zoek de punten waar ik me kan verbeteren. En dan denk ik dat ik in Frank de Boer de perfecte trainer heb, omdat hij op dezelfde positie stond.”

Volgens de 25-voudig Belgisch international heeft hij een overstap naar een droomclub zelf in de hand. ,,Ik moet nu elke week laten zien dat ik het niveau van het buitenland aankan. Door mijn directe tegenstander altijd de baas te zijn en het elftal bij de hand te nemen.”

Als dat lukt, kunnen er dit seizoen in Amsterdam nog mooie dingen gebeuren, denkt Vertonghen. ,,Natuurlijk waren Luis Suarez en Urby Emanuelson twee jongens die garant stonden voor goed voetbal, goals en assists. Bovendien lagen ze goed in de groep. Maar door hun vertrek zullen er ook andere jongens – zoals Mickey Sulejmani, Lorenzo Ebecilio en Christian Eriksen – opstaan. En het voordeel van De Boers systeem is, dat we minder afhankelijk zijn van Luis.”

Het was ook de boodschap die de trainer in de kleedkamer verkondigde. ,,Dat we nog genoeg kwaliteit hebben en dat het geen zin heeft om negatief te doen”, herhaalt Vertonghen de woorden van zijn coach. ,,Natuurlijk geloof ik nog in de titel. We krijgen PSV en FC Twente nog en die clubs spelen ook nog tegen elkaar. We staan nu op afstand. En dat houdt in dat we zulke wedstrijden als tegen FC Utrecht niet meer mogen verliezen. Om kampioen van Nederland te worden, moet je heel veel punten halen.”

Hoezeer de in Sint-Niklaas geboren verdediger al is vergroeid met Ajax, blijkt uit het feit dat zijn sportieve ambitie voorop staat. Vertonghen was bijkans de eerste Ajacied die een prestatiecontract tekende en het verlies van Suarez en Emanuelson hard in zijn portemonnee kan voelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Maarten Stekelenburg krijgt hij geen premie per gewonnen wedstrijd, maar driehonderdduizend euro voor het landskampioenschap. ,,Het zou zonde zijn als ik dat misloop. Maar eerlijk gezegd, had ik daar nog niet over nagedacht. Het is dat je het nu zegt. Ik wil heel graag kampioen worden met Ajax en heb er vertrouwen in dat dit ook zonder Luis en Urby niet onmogelijk is. Daarnaast zijn de redenen bekend waarom er geen nieuwe spelers zijn gekomen.”

Hoewel het buitenland meer en meer trekt, heeft Vertonghen eerst een missie in Nederland. ,,Proberen kampioen te worden, de beker te winnen en ver te komen in Europa. Pas daarna wil ik verder kijken.” Of het gemak waarmee Suarez en Emanuelson de ArenA uitwandelden ook de deur voor hem open zal zetten, betwijfelt hij. ,,Door het geld dat nu is binnengekomen, is er misschien minder noodzaak om spelers te laten vertrekken. Daarnaast heb ik het nog steeds erg goed naar mijn zin bij Ajax en wil ik alleen weg naar een Europese topclub.

Bron: Telegraaf