Formeel hebben de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer, Marjan Olfers en Johan Cruijff een belangrijke stem in hun opvolging. Maar in de praktijk zullen de aandeelhouders en ondernemingsraad van Ajax zorg dragen voor de invulling van de nieuwe rvc.

„De procedure is ingewikkeld”, zegt Peter Wakkie in De Telegraaf, advocaat van de nv Ajax en vier ’overige commissarissen’. „We hebben hier te maken met een structuurvennootschap en dat is een ander beestje dan een normale vennootschap.”

„De gefaseerd vertrekkende rvc wordt geacht een lijstje te maken met kandidaten voor de opvolging”, zegt de raadsman. „Daarvoor krijgen ze aanbevelingen van de ondernemingsraad en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA), en dan waarschijnlijk vooral grootaandeelhouder de vereniging Ajax. Zelf mag de rvc ook met voorstellen komen. De namen van de vereniging, de or en de oude rvc worden in een mandje gegooid, waarna er een keuze wordt gemaakt, een voordracht volgt en de AVA al dan niet goedkeuring verleent. Doen ze dat niet, dan moet de rvc terug naar de tekentafel.”