Het is zo goed als zeker dat Richairo Zivkovic FC Groningen na de zomer verruilt voor Ajax, zo meldt De Telegraaf vanochtend. Vorige week werd al bekend dat Sjaak Swart de nieuwe zaakwaarnemer van het 17-jarige talent werd, waardoor de link met Ajax al snel werd gemaakt. Afgelopen zomer maakten de Amsterdammers ook al hun interesse kenbaar aan de jonge spits, toen koos Zivkovic er echter voor om in Groningen te blijven. Deze zomer lijkt de overstap naar de hoofdstad dus alsnog plaats te vinden.

Marc Overmars onderhandelt momenteel met Players United, het management van Zivkovic over zijn contract. Over de transfersom werd al eerder een akkoord bereikt met FC Groningen: die moet 2,5 miljoen gaan bedragen plus een doorverkooppercentage van tien procent. Zivkovic zal zijn handtekening zetten onder een driejarig contract, een langer contract is in verband met zijn leeftijd nog niet toegestaan.

De jonge spits is momenteel bezig aan zijn eerste seizoen in de Eredivisie. Vijftien keer mocht hij als invaller het veld betreden, vijf maal startte hij in de basis. In die twintig wedstrijden kwam hij vijf keer tot scoren.

Update, 27 februari:

Hans Nijland bevestigt dat een afscheid van Richairo Zivkovic uit de Euroborg waarschijnlijk is. De algemeen directeur van FC Groningen wilde het in 2015 aflopende contract van de spits graag verlengen. “Maar hij wil hogerop, dat is zijn goed recht”, tekent het AD uit zijn mond op.

De Trots van het Noorden noteerde het afgelopen boekjaar rode cijfers en het eigen vermogen halveerde naar zo’n twee miljoen euro. De beoogde transfersom voor de zeventienjarige Zivkovic, 2,5 miljoen met tien procent bij doorverkoop, komt dan ook niet ongelegen. Nijland liet eerder echter al weten dat nog niets in kannen en kruiken is. “Na het weekend praten we verder. De gesprekken met Ajax lopen zeer plezierig.”