© Proshots

Volgens de jaarlijkse lijst van KPMG is Ajax 283 miljoen euro waard. De Amsterdamse club is hiermee terug te vinden op de 29e plek. Manchester United is van alle Europese topclubs het meeste geld waard. Ondanks het mislopen van grote Europese prijzen zag de club zijn waarde het afgelopen seizoen met 5% toenemen tot ruim € 3,2 miljard.

Het onderzoek van KPMG is gebaseerd op winstcijfers, populariteit, waarde van het stadion en de televisierechten. Het bedrijf heeft uiteindelijk de ondernemingswaarde van de 32 belangrijkste clubs in Europa geanalyseerd. Op plek twee komt Real Madrid te staan dat 2,9 miljard waard is. FC Barcelona (2,7 miljard), Bayern München (2,5 miljard) en Manchester City (2,1 miljard) maken de top vijf af. De hele top 32 is hier te bekijken.

De prestaties op social media schijnen volgens KPMG erg belangrijk te zijn bij de uiteindelijke waarde van de clubs. Met 721.000 Instagram-volgers, 2,4 miljoen Facebook-volgers en 961.000 volgers op Twitter presteert Ajax het beste op social media van alle Nederlandse clubs.

Een jaar geleden was Ajax volgens KPMG 276 miljoen waard. In 2016 werd de waarde van Ajax nog geschat op 300 miljoen.