© Proshots

Hans Westerhof, interim coach van Ajax in 2000, vond de keuze van Danny Blind om Matthijs de Ligt in het duel tegen Bulgarije een basisplaats te geven logisch. “Ik kijk bij het brengen van jonge spelers veel naar de positie. Als linksbuiten, rechtsbuiten of aanvallende middenvelder is een fout niet fataal. Daarom heb ik volgens mij nooit een piepjonge centrumverdediger laten debuteren. Dat is mijn enige kritiek aan het adres van Blind, voor de rest vond ik het volstrekt logisch, omdat gedacht werd dat Oranje veel aan de bal zou komen. Je moet een beetje geluk hebben”, zo vertelt hij in de Volkskrant.

“Vroeger had je het Frank-de-Boertje, het traditionele foutje van Frank de Boer aan het begin van de wedstrijd. Dat liep vaak net goed af. Bij De Ligt niet. De mate van kritiek die over hem en Blind neerdaalt, is zwaar overdreven. Ik vind dat vooral het middenveld Blind in de steek heeft gelaten. Dat zijn prima spelers die iedereen zou opstellen, maar het leek nergens op.”

In het artikel wordt ook gekeken naar jonge debutanten in andere sporten. Zo komt tenniscoach Tjerk Bogtstra aan bod om te vertellen over zijn ervaring met jonge debutanten. “Een goede leider durft keuzes te maken. Blind koos niet voor de veilige weg, maar hij had zich moeten realiseren dat De Ligt zou debuteren in een team zonder grote persoonlijkheden. Het maakte die jongen nog kwetsbaarder.”

Hockeycoach Marc Lammers stelt dat debuterende spelers genoeg wedstrijdervaring moeten hebben. “Op de Olympische Spelen waren Lidewij Welten en Eva de Goede 18 jaar, maar ze hadden voldoende bagage. Stel je voor dat ik Welten had opgesteld, terwijl ze net als De Ligt bij Ajax pas negen wedstrijden met Den Bosch in de hoofdklasse had gespeeld. Het zou niet geloofwaardig zijn geweest.”

Lammers bekritiseert ook de wissel van Blind. “Als je een talent vertrouwen geeft, moet je hem ook blijven steunen. Ik vond het een slecht signaal van Blind dat De Ligt al in de rust werd gewisseld. Zo maak je die jongen kapot. Hij heeft niet de kans gekregen om zich te herstellen. Bovendien had Blind dan een wissel extra gehad om aanvallend iets te forceren. Het was raar dat Oranje achterin met vier verdedigers bleef spelen tegen één Bulgaarse spits. Het getuigt ook niet van consistent beleid om een jongen van 17 jaar vanuit het niets op te stellen. Blind had minstens drie alternatieven in de centrale verdediging achter de hand moeten hebben. Dan kun je blessures opvangen.”