Ajax wist zich woensdagavond pas na strafschoppen te ontdoen van Roda JC in Kerkrade en wist hiermee op het nippertje vroegtijdige uitschakeling in het bekertoernooi. Trainer Erik ten Hag bracht in de 117e minuut André Onana binnen de lijnen voor de penaltyreeks.

Ajax was de wedstrijd in een sterk gewijzigde formatie begonnen, met Kostas Lamprou op doel. Tegen het einde van de verlenging besloot Ten Hag een ‘Krul-wissel’ toe te passen door Onana te brengen. Ook tot verbazing van de Kameroener zelf. “Ik wist niet dat de trainer dit van plan was. De trainer keek naar me en zei: Ga een warming-up doen. Hij is de baas. Ik was verrast. Ik weet dat Kostas een goede keeper is, ook een penaltykiller,” zegt Onana na de afloop tegen FOX Sports.

Nadat Engels al had overgeschoten, wist Onana de penalty van Paulissen te pakken. “Het is geluk. Ik kies een kant. Soms heb je geluk dat je goede kant kiest, soms niet.” De doelman probeert zijn aandeel echter niet te groots te maken. “Het is een belangrijke zege, we zijn blij. Maar het was ook mogelijk geweest zonder mij. Vandaag was het voor mij noodzakelijk om het team te helpen. Ik ben heel trots op wat ik heb gedaan.”

Net als de bekende wissel van Louis van Gaal, die tijdens het WK in 2014 Tim Krul bracht voor Jasper Cillessen, pakte de keeperswissel ook voor Ten Hag goed uit. “André is natuurlijk een imposant figuur met een bepaalde reputatie bij strafschoppen, dus als je die mogelijkheid hebt, moet je hem benutten.”