© Proshots

De VAR had een zeer belangrijk aandeel in de 3-1 overwinning van Ajax op PSV. Eerst werd de gele kaart voor Mazraoui een rode kaart, vervolgens kreeg Neres tóch een penalty na een overtreding van Schwaab. Scheidsrechter Björn Kuipers licht tegenover Fox Sports de beslissingen toe.

Rode kaart Mazraoui

Allereerst de overtreding van Mazraoui. De rechtsback kwam behoorlijk hoog met zijn been, waarna hij de gele kaart ontving van Kuipers. “Dat deed ik omdat ik vond dat het been het hoofd schampte op die hoogte. Dus ik vond het onbesuisd en daar ging ik ook voor. Maar na het zien van de beelden zie je dat het buitensporig inzet is en dan is het een terechte rode kaart.” Kuipers had niet lang nodig om zijn beslissing vast te stellen. “Na vijf seconden had ik het inderdaad wel gezien.”

Penaltymoment Neres

PSV leek, nadat de Eindhovenaren direct na de rode kaart op 1-1 waren gekomen, minimaal een punt in de zak te hebben. Tot het penaltymoment van Neres. “Ik stond op de rand van de zestien en keek er recht in. Ik dacht dat Neres heel gemakkelijk naar de grond ging, maar ook daar zie je weer dat zo’n VAR een uitstekende ingreep doet. Daar is die VAR ook voor bedoeld: we moeten duidelijk fouten eruit halen. Dit was een overtreding waarbij Neres op de achterlijn geschampt werd door Schwaab. Terechte strafschop”, aldus Kuipers.