© Proshots

Zakaria Labyad mag zich sinds kort Ajacied noemen. Toch had de 25-jarige middenvelder,die ook op de vleugels uit de voeten kan, genoeg andere clubs voor het kiezen. In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft hij aan dat de keuze voor Ajax geen moeilijke was.

“Ik had terug kunnen gaan naar PSV, waar ik ben opgeleid. Maar Ajax is de grootste club van het land. De keuze was makkelijk,” aldus Labyad. “Ik heb Hakim Ziyech gesproken, hij was positief. En natuurlijk speelt de trainer een rol. Ik heb bij FC Utrecht goed met hem samengewerkt. In januari was voor mij al duidelijk dat ik naar Ajax zou gaan.”

Het voornaamste doel voor Labyad dit seizoen is kampioen worden. Iets wat Ajax al vier jaar niet is gelukt. “Voor de club, maar ook voor mij. Ik wilde een stap hogerop. Het niveau gaat alleen maar omhoog. Daar ben ik mee opgeleid. Voor mij is het geen kwestie van aanhaken, maar wel van bewijzen.”

De Marokkaans-international geeft ook aan dat hij snel een besluit wilde nemen over zijn toekomst, zodat hij de hele voorbereiding kon meedraaien met zijn nieuwe club. De komende maand staat de voorronde van de Champions League al voor de deur. Kwalificeren voor het hoofdtoernooi gaat een lastig verhaal worden omdat de Amsterdammers dan drie rondes moeten zien te overleven. “Helaas is de route weer moeilijker. Maar Ajax hoort in de Champions League. We hebben de middelen om dat te bereiken.”

Labyad baalde wel dat hij niet met Marokko actief was op het WK. Hij is, ondanks de uitschakeling, wel trots hoe ze in Rusland hebben gespeeld. “Ik draaide een goed seizoen bij Utrecht. Ook in de play-offs was ik nog belangrijk. Maar dat ik toch niet werd geselecteerd, betekent dus dat ik nog harder mijn best moet doen. Dat moet ik dit jaar bij Ajax laten zien,” aldus Labyad.