Patrick Ladru wordt samen met Michel Kreek gezien als één van de voornaamste kandidaten om Wim Jonk op te volgen als hoofd jeugdopleiding. Ladru is geen onbekende van de Toekomst. De trainer werkte er twee periodes, waarvan ook een periode onder Louis van Gaal. Over de ‘verschillende’  visies van de coach van Manchester United en Johan Cruijff is de jeugdtrainer in een interview met Het Parool duidelijk, ”Het gedachtegoed van Van Gaal en Cruijff verschilt helemaal niet zoveel. Alleen op persoonlijk vlak botert het niet tussen die twee.”

Alhoewel het Plan-Cruijff zich vooral focust individu kan Ladru zich maar deels vinden in deze filosofie. “De focus op het individu is prima. Je kunt het individu bijspijkeren op fysiek, tactisch en technisch vlak. Ik vind ook dat fysiek gezien goed is nagedacht door de mensen van het plan-Cruijff, maar het voetbal als teamsport moet leidend zijn, en dat is het nu bij Ajax niet altijd. En er moeten niet te veel mensen worden aangesteld. Hoe meer werknemers, hoe meer mensen zich kunnen verschuilen. Hoe minder mensen, hoe harder er wordt gewerkt en hoe beter de communicatie.” Daarnaast stelt de trainer dat het vooral zaak is voor een jeugdtrainer om zijn spelers te ontwikkelen. kampioen worden is leuk, maar ontwikkeling is verreweg het belangrijkst.

Ondanks dat de Cruijffianen niks moeten hebben van Co Adriaanse en Louis van Gaal laat Ladru zich positief uit over beide heren. “Ik ben 21 jaar in dienst geweest bij Ajax en onder mannen als Louis van Gaal en Co Adriaanse heb ik altijd goed gewerkt. Er was duidelijkheid vanuit de leiding, waardoor mensen zich veilig voelden en goed konden  werken. Maar ik ben anders dan Van Gaal en Adriaanse, ik zou mezelf als wat minder autoritair omschrijven.” Ladru werkte twee periodes bij Ajax, er kwam een einde in 2014 aan zijn tweede periode na een aanvaring met Wim Jonk. “Er gebeurden onder de verantwoordelijkheid van Wim Jonk dingen waar ik me niet in kon vinden. Ik was coördinator van de middenbouw en ze wilden één van mijn trainers ontslaan, en mij daarbij betrekken. Ik wilde me daar niet voor lenen, ik speelde open kaart met mijn trainer. Dat werd niet gewaardeerd, voelde ik. Daarom ben ik vertrokken.”

Op de vraag of er nog wel plek is voor Jonk’s voornaamste adjudanten, hoofd talentontwikkeling Ruben Jongkind en hoofd scouting Jasper van Leeuwen nu de club Wim Jonk wilt ontslaan, antwoordt Ladru uitermate diplomatiek. ”Jongkind en Van Leeuwen staan heel dichtbij Jonk, ze zijn Jonks linker- en rechterhand, maar het is niet aan mij om te oordelen over hun toekomst. En wat betreft de mensen die onder hen zijn binnengekomen bij Ajax: dat hangt van de kwaliteit van de mensen af. Uiteindelijk gaat het erom dat Ajax verder kan met een hoofd opleidingen dat iedereen op één lijn krijgt, een eensgezinde groep kan smeden die verder kan met het plan.”