Volgende week maandag starten de Talentendagen bij Ajax; een concept dat al ruim vijftien jaar een begrip is bij de Amsterdamse club. Patrick Ladru, hoofd jeugdscouting, is duidelijk: ”We zijn echt op zoek naar de grote talenten, de pareltjes.”

De Talentendagen vinden al sinds 1991 plaats. Lange tijd had Ajax ook Talentendagen voor oudere leeftijdsgroepen, maar nu wordt er gefocust op de jongere groepen. “Uit onderzoek is gebleken dat de meeste spelers die het eerste elftal halen vanuit de onderbouw komen. In dat opzicht zijn de Talentendagen heel belangrijk. Het kan, zeker bij de jongste jeugd, een heel verschil maken of je aan het begin of einde van een jaar geboren bent. Hoe jonger spelertjes zijn, hoe moeilijker het is om ze te scouten, omdat het meer momentopnames zijn. De ene keer zijn ze goed, de andere keer wat minder. Of het kwartje valt en dan snappen ze ineens alles. Dat kan zomaar op de Talentendagen gebeuren.”

Dat Ajax nog steeds een grote naam heeft blijkt uit het aantal aanmeldingen volgens Ladru: ”Het feit dat we de duizend aanmeldingen alweer zijn gepasseerd, geeft aan dat het enorm leeft. Ajax heeft nog steeds een hele grote naam en aantrekkingskracht. Sommige spelertjes zien het als een uitje en anderen zien kansen. Of in sommige gevallen: de ouders zien kansen, dat heb je tegenwoordig ook. Dat is niet erg, want iedereen is welkom.”

Het proces begint eigenlijk al voor de Talentendagen. Voor de start heeft de scouting al zijn huiswerk gedaan en weet Ajax op wie men moet letten. Echter soms ziet de scouting weleens ‘iemand’ over het hoofd. Ladru: ”Als het goed is, heeft de scouting zijn voorwerk gedaan en zullen we niet zoveel onbekende talenten treffen, maar er loopt altijd wat tussen. Volgens mij hebben we Rafael van der Vaart ooit gewoon van de Talentendagen geplukt en die heeft toch wel een aardige carrière gehad”, grijnst Ladru. ,,Het kan nog steeds, absoluut. We blijven op zoek naar de beste jongetjes, de pareltjes.”

Het volledige interview is te lezen op de website van Ajax