Langs de lijn op De Toekomst #14: Kees de Boer
door Jan Verdonk

Een aantal keer per jaar probeer ik wedstrijden van de Ajax-jeugd op De Toekomst te bezoeken. Niets zo leuk als met eigen ogen de jonge Amsterdamse talentjes aan het werk te zien. Bovendien is het razend interessant alle opmerkingen om je heen te horen, van fans, volgers, ouders en talentjes uit andere teams. Het levert een dieper inzicht op van het wel en wee van de Ajax-jeugdopleiding. In de rubriek “Langs de lijn op De Toekomst” ga ik namens Ajax1.nl de komende tijd in gesprek met enkele van deze mensen. In deel 14 praat ik met het 15-jarige talent Kees de Boer. De Volendamse middenvelder kwam in 2011 over van de plaatselijke FC, en zal komend seizoen actief zijn in de B-jeugd.

Kees de Boer, alleen al van de naam gaat een heerlijke Hollandse nuchterheid uit. Het afgelopen seizoen kwam de jonge Volendammer uit voor de C1 van Ajax. Op diverse fora wordt hij als interessante speler gezien voor de toekomst. Wie hem ziet voetballen, ziet vooral de rust. Hij valt als blonde jonge jongen op tussen de rest. Ik heb me de laatste seizoenen af en toe afgevraagd hoe het voor hem geweest moet zijn om de overstap te maken van Volendam naar Amsterdam. Gelukkig kon ik het hem zelf vragen. We spraken verder over het weekschema van een jeugdspeler en over de voorbereiding op een wedstrijd. Het werd een leuk verhaal van wat gerust een ‘mooi jong’ genoemd kan worden.

Beste Kees! Veel lezers kennen vooral de spelers uit de bovenbouw, en nog niet zozeer uit de onder- en middenbouw. Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers?

“Ik ben Kees de Boer, ik ben 15 jaar en heb een zusje, Suzanne. Zij is 13 jaar en is dit jaar trouwens ook Nederlands kampioen meidenvoetbal geworden met de D1! Ik woon in Volendam. Volgend jaar ga ik naar 4 VWO op het Don Bosco College in Volendam.”

Een vraag die ik vaak stel, en die in jouw geval allicht extra interessant is omdat je uit dat mysterieuze Volendam komt waar veel (voetbal)talenten vandaan komen, is of je weet waar je je talent vandaan hebt?

“Ik denk dat ik mijn talent van allebei mijn ouders heb. Mijn moeder heeft vroeger ook gevoetbald, maar ik denk en weet toch wel zeker dat ik het meeste van mijn vader heb. Hij heeft de jeugdopleiding van FC Volendam doorlopen en als A-junior ook vaak in Jong Volendam gespeeld, daarna heeft hij bij de RKAV Volendam nog jarenlang Hoofdklasse Zaterdag gespeeld.”

Als jij de bal hebt, lijk je eigenlijk altijd ontzettend rustig te blijven, hoeveel druk er ook wordt gezet. Wat is je geheim, en hoe train je dit?

“Eigenlijk heb ik er geen geheim voor. Ik heb dat al van kleins af aan. Al vanaf heel jong werd dat ook al steeds geroepen door de trainers. “Rust aan de bal, geen paniek”, was het dan. Maar ik heb het ook wel getraind door er vaak op te letten.”

Wie is jouw voorbeeld op je positie?

“Mijn echte voorbeeld is Xavi, maar Busquets, Alonso, Iniesta, Pirlo en Gerrard zijn bijvoorbeeld ook allemaal super goed. Het valt me ook op dat bij alle topploegen en -landen dat soort spelers bepalend zijn en niet de atletische krachtmensen. Ze zijn allemaal niet de snelste, maar zien en bepalen wel het spelletje. Zo wil ik dus ook worden.”

Wat moet je nog ontwikkelen om eenzelfde type speler te worden?

“Ik moet nóg meer rust aan de bal krijgen. Verder moet ik meer om me heen gaan kijken waar de ruimte is, zodat ik positioneel sterker word en mezelf beter vrij maak. Maar ik moet bijvoorbeeld ook lichtvoetiger worden.”

Komst naar Ajax

Kees kwam in 2011 naar Ajax, waar hij voor de D2 ging voetballen. Hoe was die overstap eigenlijk voor een jonge jongen uit een dorp als Volendam? Kees herinnert zich zijn eerste wedstrijd in een Ajax-shirt nog goed. Niet verwonderlijk, aangezien hij die als 11-jarige voor een volle Arena speelde, als opwarmertje voor de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar. En door de braniejongetjes om hem heen, was een snelle aanpassing vereist.

Je verruilde Volendam in 2011 voor Ajax. Kun je uitleggen hoe het proces achter die overstap verliep?

“Ik werd uitgenodigd om op stage te komen door Henny de Regt. Elke keer had je twee stagetrainingen en daarna vielen er weer een aantal af. Het was een spannende tijd, want dan kreeg je na elke stage weer een brief thuis of je door was of niet. Toen ik uiteindelijk in de laatste ronde zat, mochten we met het team meetrainen waar we dan in zouden komen. Een paar weken later kreeg ik een brief dat ik was aangenomen en ik het volgende seizoen bij (het grote) Ajax mocht spelen. De hele stage duurde al met al denk ik vier maanden. Ik ben dus bekeken in de stagewedstrijden, maar ook in mijn wedstrijden voor FC Volendam, want we zaten ook met Ajax in een spannende competitie.”

Je komt dan eigenlijk vanuit een dorp in een stad terecht. In hoeverre merkte je een andere mentaliteit bij je medespelers en de trainers en kun je uitleggen wat het moeilijkst was bij het aanpassen?

“Toen ik daar aankwam was ik eigenlijk best wel een beetje een verlegen jongetje. Al die jongens praten veel en waren zelfverzekerd. Maar na een tijdje raakte ik eraan gewend en ben ik, mede omdat het eigenlijk meteen best wel lekker ging met het voetballen, ook zelfverzekerder en mondiger geworden. Ook was alles net wat strenger dan bij FC Volendam, maar daar had ik geen moeite mee want daar hou ik juist wel van.”

In hoeverre ben je hier eigenlijk als persoon nog door veranderd?

“Mijn allereerste wedstrijd voor Ajax was voorafgaand aan de afscheidswedstrijd van Edwin van de Sar tegen de D1/C2 van Manchester United. Mocht ik als jongetje van 11 spelen in een volle Arena voor 53.000 man! Dat was wel meteen een fantastische ervaring. En toen was er daarna dus de overstap naar de stad en de nieuwe groep jongens. Ik moest me heel snel aanpassen en ben daardoor zeker veranderd. Ik ben daarna veel zelfverzekerder en minder verlegen geworden.”

Wim Jonk heeft natuurlijk zelf ooit dezelfde stap gemaakt als jij. Heb je hierover eigenlijk weleens met hem gesproken, en wat voor tips gaf hij je dan?

“Eigenlijk heb ik hem nooit echt hierover gesproken. Ik moest gewoon heel erg m’n best doen, de juiste keuzes in én buiten het veld maken en me elk jaar proberen door te ontwikkelen. Lekker nuchter he.“

Dat is zeker nuchter. Ik kan me zo voorstellen dat je na je komst naar Ajax ook eerst even je trainer moest leren kennen, maar hij jou ook. Wat waren nu de eerste punten die als verbeteringsruimte bij jou werden genoemd, en hoe ging je daarmee aan de slag?

“Mijn eerste verbeterpunten in de D2 waren koppen en coachen. Daar heb ik toen op getraind en coachen is nu zelfs één van mijn sterke punten.”

Trainingen en wedstrijden

Hoe ziet een week van een jeugdspeler als Kees er eigenlijk uit? Niet iedereen heeft hiervan een goed beeld. Kees legt uit wat de verhouding is tussen de groepstrainingen en de individuele trainingen en vertelt over de voorbereiding op een wedstrijd. In tegenstelling tot het verhaal van eerdere mensen heeft hij echter zelf nog geen grote verschillen gemerkt in de wedstrijdopvattingen van zijn trainers.

Niet iedereen heeft een beeld bij hoe een Ajax-week er voor jou uitziet. Kun je eens beschrijven hoe een trainingsweek bij de club er voor jou normaal uitziet van maandag tot en met vrijdag?

“Wij trainen met de groep vier keer in de week. Op vrijdagochtend heb ik zelf dan nog extra individueel training met een performance trainer en elke zaterdag een wedstrijd. Alleen op woensdag en zondag hebben we dus vrij. Als je aankomt bij het complex gaan we omkleden en dan hebben we anderhalf uur studie. Daar maak je je huiswerk en als je vragen hebt kun je terecht bij de docenten. Daarna gaan we ongeveer anderhalf uur trainen. Eerst hebben we een half uur lang Movement, behalve op vrijdag, en daarna trainen we nog ongeveer een uurtje per linie, met de mentorploeg of met de groep. Ik ga dus dagelijks om 07.50 uur naar school, word rond 13.50 uur van school opgehaald met het busje en word dan ‘s avonds tussen 20.00 en 20.30 uur weer thuis gebracht.”

Krijg je daarbij eigenlijk nog dagelijks/wekelijks een doel mee? Of over een langere periode? En kun je vertellen wat voor leerdoel jij bijvoorbeeld gehad hebt het afgelopen seizoen, en hoe je dat geprobeerd hebt te verbeteren?

“We krijgen een doel mee over een langere periode. Die doelen worden in een mentorgesprek besproken en dat zijn dan meestal je verbeterpunten. Maar ook de onderdelen die juist goed gaan worden besproken en die willen ze dus ook verder ontwikkelen. Een van die verbeterpunten dit jaar was bijvoorbeeld om meer te kijken waar de ruimte is. Elke training en wedstrijd ben ik dat dan zelf gaan oefenen maar het wordt ook vaak getraind tijdens de trainingen met de mentorgroep. Ik speel op ‘6’ en dat is best een lastige plek in het elftal, dus er is altijd genoeg om te leren en te verbeteren.”

Spelers worden soms bij hogere elftallen geplaatst of op andere posities neergezet om ze extra te prikkelen. Wat heeft Ajax eigenlijk bij jou gedaan tot nu toe om jou extra uit te dagen?

“Ik train al een aantal jaar één of twee keer per week met een team hoger mee. In voorgaande jaren speelde ik soms ook een paar wedstrijden mee, maar dat is er dit jaar niet van gekomen.“

Kun jij de lezers eens uitleggen hoe de voorbereiding op een competitiewedstrijd gaat? Analyseren jullie bijvoorbeeld de tegenstander? Wat zijn de opdrachten, zowel voor het team als individueel?

“De meeste teams waar we tegen spelen hebben dezelfde speelwijze. Maar als er een team is dat anders speelt, trainen we daar meestal wel op. En dan met name hoe zij druk zetten en/of opbouwen. Vaak krijg je ook persoonlijke opdrachten mee.“

In deze rubriek is al een paar keer verteld dat trainers nog weleens anders met een achterstand omgaan. De ene accepteert dan een lange bal, daar waar de ander dat niet accepteert. In hoeverre klopt dat beeld? En weten jullie bijvoorbeeld bij elke trainer wat je moet doen bij een achterstand, of zijn er nog verschillen tussen trainers?

“Wij blijven altijd wel hetzelfde voetballen en dat is uiteindelijk het te proberen via goed positiespel. Maar als het even niet loopt of als we achter staan en de wedstrijd bijna is afgelopen moeten we kunnen omschakelen naar bijvoorbeeld de lange bal en alles-of-niets-voetbal. Dat is bij de trainers die wij nu hebben wel allemaal hetzelfde.”

Blessures

Kees kreeg het afgelopen seizoen twee keer te maken met een voor hem nieuw fenomeen: blessures. De eerste keer viel hij spijtig genoeg uit in de Klassieker tegen Feyenoord C1. De middenvelder vertelt hoe een hersteltraject voor een jeugdspeler bij Ajax in elkaar zit en wat je dan als jeugdspeler doet tijdens de training.

Jij hebt het afgelopen seizoen een aantal blessures gehad. Zo zag ik je het afgelopen seizoen nog uitvallen tegen Feyenoord. Bij die blessures zaten, als ik het goed heb begrepen, ook wel blessures die veroorzaakt werden door je groei. Kun je uitleggen hoe Ajax met dat soort blessures omgaat? Hoe helpen ze je bijvoorbeeld bij de diagnose, en wordt er vervolgens een herstelplan opgesteld?

“Eigenlijk was die blessure tegen Feyenoord mijn eerste echte blessure. Ik heb dit jaar twee blessures gehad. De eerste was groeipijn aan mijn knie en bij de tweede scheurde ik mijn enkelband in tijdens die wedstrijd. De fysio’s kijken er dan naar en proberen jou zo snel mogelijk weer fit te krijgen door middel van een hersteltraject. Ik ben nu tijdens de vakantie bijvoorbeeld nog steeds aan het trainen met de fysio om fit te raken en te blijven.”

Als je geblesseerd bent, wat doe je dan zoal als jeugdspeler op een trainingsdag?

“Toen ik geblesseerd was studeerde ik gewoon met het team mee, maar als het team dan ging trainen bleef ik binnen bij de fysio. Daar werd ik behandeld en trainde ik voor mezelf met de fysio’s. Die trainingen zijn dan wel gebaseerd op je blessure, om je zo snel mogelijk weer op het veld te krijgen.”

Ontwikkeling Ajax

Reda Boultan en Ché Nunnely vertelden dat zij graag meer individuele trainingen zouden zien bij Ajax. Hoe ziet Kees dat eigenlijk, en wat is zijn mening over de ontwikkeling van de Ajax-jeugdopleiding?

Als lezer van mijn rubriek weet je wat de centrale vraag is. In hoeverre klopt volgens jou de stelling ‘dat het de goede kant opgaat met de Ajax-jeugdopleiding’?

“Ik denk wel dat het steeds beter gaat. Veel mensen binnen Ajax zijn op alle onderdelen met je bezig om je beter te maken. Je ziet nu ook dat er meer jeugdspelers doorbreken – of er aankomen – bij het eerste. Met deze individuele aanpak zijn ze een paar jaar terug begonnen, maar dat vergt natuurlijk wel wat tijd voordat je resultaat gaat zien. Ik hoop dan ook dat ik er nog heel lang van mag genieten.”

Wat heb je zelf eigenlijk van veranderingen gemerkt, en waar heb je het meest aan gehad?

“Ik ben eigenlijk pas in de opleiding gekomen toen Cruijff al aan het ‘hoofd’ kwam, dus ik heb de andere manier niet gekend. Maar de persoonlijke aandacht vind ik heel erg lekker. Daar heb ik denk ik ook het meeste aan. Want zo krijg je van verschillende trainers te horen wat beter kan of moet, en daarmee kan je dan aan de slag. Persoonlijk zou ik wel graag meer positiegericht willen trainen.”

Ajax noemt zichzelf een lerende organisatie, waarmee ze bedoelen dat ze continu willen leren en ruimte voor verbetering willen benutten. Als jij nu de baas zou zijn van de opleiding, wat zou jij dan nog verbeteren?

“Ik zou niet zo heel veel veranderen. Ik zou kijken of er nog meer getraind kan worden, individueel of met een kleine groep, zodat je meer uren kan maken in een goede combi met je studie.”

Jouw toekomst

Je bent nu vijftien jaar oud. Stel dat ik je over vijf jaar weer spreek, waar hoop je dan te staan in je voetbalontwikkeling? Wat is je doel?

“Ik hoop, en mijn doel is dan ook, dat ik dan een vaste waarde in het eerste van Ajax ben.”

Of Kees één van de vele Volendammers wordt die doorbreekt met zijn talent, zullen we voorlopig moeten afwachten. Een ding lijkt zeker, deze jongen zal niet snel naast zijn schoenen gaan lopen. Met de discipline die daaruit voortvloeit is in ieder geval een belangrijke voorwaarde aanwezig om de aanwezige kwaliteiten optimaal te ontwikkelen. Namens Ajax1.nl wil ik Kees in ieder geval heel erg bedanken voor zijn medewerking en de gedeelde informatie! Verder wens ik hem alle succes in zijn verdere tijd bij Ajax, en komend schooljaar in 4 VWO van het Don Bosco College!

Eerdere editie(s) van deze rubriek vind je hier:

————————————-

Denk jij ook van waarde te kunnen zijn voor deze rubriek, en wil je jouw verhaal net als Kees de Boer met mij delen? Mail dan naar janverdonk_ajax1@hotmail.com of neem contact met me op via LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/janverdonk1984) Ajax nieuws Ajax1.nl