Langs de lijn op De Toekomst #16 Jurgen Ekkelenkamp
door Jan Verdonk

Een aantal keer per jaar probeer ik wedstrijden van de Ajax-jeugd op De Toekomst te bezoeken. Niets zo leuk als met eigen ogen de jonge Amsterdamse talentjes aan het werk te zien. Bovendien is het razend interessant alle opmerkingen om je heen te horen, van fans, volgers, ouders en talentjes uit andere teams. Het levert een dieper inzicht op van het wel en wee van de Ajax-jeugdopleiding. In de rubriek “Langs de lijn op De Toekomst” ga ik namens Ajax1.nl de komende tijd in gesprek met enkele van deze mensen. In deel 16 praat ik met het 15-jarige talent Jurgen Ekkelenkamp, die het afgelopen seizoen centrale verdediger was van de C1 en volgend jaar van de B1.

Wie het afgelopen seizoen weleens bij de C1 keek, moet bijna wel onder de indruk zijn geraakt van de lengte van Sven Botman. Daardoor leek zijn kompaan centraal achterin, Jurgen Ekkelenkamp, kleiner dan hij in werkelijkheid is. Zijn naam wordt niet vaak genoemd als fans en volgers de grote talenten van de C1 bespreken, maar toch is Jurgen een interessant talent. De op zijn dertiende van Almere City overgekomen Ekkelenkamp maakt net als andere Ajax-talenten uit zijn lichting deel uit van Oranje onder 15. Hij lijkt typisch zo’n jongen te zijn die wellicht geen natuurtalent is, maar die door een voorbeeldige instelling ver kan komen. Een ideale jongen dus voor een trainer. Niet voor niets is hij komend seizoen in de B1 te bewonderen. Ik ging in gesprek met Jurgen, en sprak met hem over zijn ontwikkeling en die van de Ajax-jeugdopleiding.

Beste Jurgen! Zou je jezelf eerst even voor willen stellen aan de lezers die jou nog niet kennen?

“Ik ben Jurgen Ekkelenkamp, ik ben 15 jaar en speel volgend seizoen in de B1. Toen ik 4,5 jaar oud was, ben ik begonnen bij de mini’s van FC Omniworld. Ik ben zo gek van voetbal, dat ik de nacht voor mijn eerste training met kicksen aan in bed lag.  Elke nacht lag er een Ajax-bal naast mijn hoofdkussen. Na de E-top kon ik naar FC Utrecht, maar ik wilde alleen bij Ajax spelen en anders bij Almere City FC blijven. Ik woon in Almere. Na de zomervakantie ga ik naar 4-havo van het Helen Parkhurst. Ik heb een zus van 17 jaar, Elisa, en een zusje van 12 jaar, Kristel. Zij voetballen bij ASC Waterwijk. Afgelopen seizoen zijn we alle drie kampioen geworden.”

Een vaste vraag als extra kennismaking is of je weet waar je je talent eigenlijk vandaan hebt?

“De families van beide opa’s zijn redelijk sportief.”

Wie is jouw voorbeeld op je positie?

“Mijn grote voorbeeld is Jan Vertonghen. Hij staat alleen op 4 en ik op 3.”

Wat moet je nog ontwikkelen om eenzelfde type speler te worden?

“Ik moet meer een leider in het veld worden.”

Je zit in een team met een paar braniejongens en je staat ook nog eens naast iemand in de verdediging die twee koppen groter is dan jij. Dat soort dingen doet ongetwijfeld wat met een persoon. In hoeverre ben jij in die twee jaar dat je bij Ajax zit tot nu toe als persoon veranderd?

“Ik denk dat ik in de afgelopen jaren wat minder verlegen ben geworden.”

Heb je eigenlijk nog veranderingen gemerkt in hoe mensen in je omgeving, bijvoorbeeld op school, je benaderen sinds je bij Ajax bent gekomen?

“Nee, ik heb niet echt een verschil gemerkt. Ik ga nog steeds met dezelfde vrienden om.”

Komst naar Ajax

Als er gediscussieerd wordt over centrale verdedigers, blijkt lengte keer op keer weer belangrijk te zijn. Ik vroeg Jurgen naar de voorspellingen bij hem, en besprak met hem zijn overstap van Almere City naar Ajax.

Jij verruilde Almere City in 2013 voor Ajax. Hoe kwam die overstap tot stand? 

“Ik had al drie keer stage gelopen, één keer zelfs een half jaar, waarbij ik het gevoel had dat ik wel aangenomen zou worden. In 2013 speelde ik bij Almere City als D-speler in de C2 met als trainer Marco van Galen, die nu bij Ajax zit. Het seizoen daarvoor was ik al opgevallen in de D1, omdat ik soms mee mocht spelen met de C2 met als trainer Brian Tevreden, die nu ook bij Ajax werkt. Brian had mijn naam onthouden en heeft mij, samen met Casimir Westerveld, laten scouten bij verschillende wedstrijden. Ik viel daarbij genoeg op, waardoor ik nu bij Ajax speel.”

Wanneer was die stage van een half jaar, en kun je beschrijven hoe groot de teleurstelling was toen het niet doorging?

“Dat was in het seizoen 2010/2011. De teleurstelling was groot, ik heb het hele weekend gebaald. Ik wilde zelfs geen voetbal kijken op tv. Het heeft wel een week geduurd voor ik er een beetje overheen was.”

Je noemde Brian Tevreden. Hoe was het eigenlijk om in je eerste seizoen bij Ajax in 2013/2014 in de C2 met hem meteen een voor jou bekende trainer voor de groep te hebben?

“Dat hij mijn trainer was vond ik heel fijn. Hij weet precies hoe hij met ons om moet gaan.”

Als je kijkt naar de prognoses, hoe lang ga jij dan uiteindelijk worden? En hoe vaak wordt zoiets gemeten bij Ajax?

“De verwachting is dat ik 1,86 meter word. Twee keer per seizoen meten ze in welke fase van de groei je zit. Aan de hand daarvan bepalen ze in welke groep je komt bij krachttraining.”

Toen je bij Ajax kwam, wat was toen het eerste concrete verbeterpunt dat je meekreeg en hoe is er geprobeerd dit bij jou te verbeteren?

“Er waren niet echt verbeterpunten toen ik bij Ajax kwam. Dit omdat ik bij Almere City, door de samenwerking, al op dezelfde manier trainde en ik al aan deze punten werkte.”

Trainingen

Kees de Boer heeft me uitgelegd hoe zijn trainingsweek er bij Ajax uitziet. Hij vertelde dat jullie trainen met je linie, je mentorgroep en met de groep. Kun je eens uitleggen hoe zo’n training met een mentorgroep verloopt? Train je daar bijvoorbeeld met allemaal verdedigers, of zit daar verschil tussen? En wat leer je daar zoal?

“Er worden groepen gemaakt, waarbij jouw positie niet belangrijk is. Elke groep traint verschillende dingen. Je werkt op deze manier aan je verbeterpunten.”

Jullie krijgen ook linietraining zei Kees. Kun je uitleggen wat je daar zoal leert, en of er bijvoorbeeld nog verschil zit tussen wat de backs krijgen en wat de centrale verdedigers krijgen?

“Er zit geen verschil tussen. Je verbetert hier de passing met je goede en mindere been, en je leert verdedigende zaken via bijvoorbeeld één-op-één-oefeningen.”

Probeert Ajax centrale verdedigers als jij ook nog bij te brengen hoe je inschuift als verdediger?

“Ja, voor de wedstrijd krijg ik altijd de opdracht om in te schuiven.”

Hoe wordt geprobeerd jullie het positiespel van Ajax bij te brengen? En zit er nog een verschil tussen wat je krijgt bij je mentorgroep, je linietraining en de training met de groep?

“Bij de mentorgroep en de linietraining werk je vooral aan de verbeterpunten en tijdens de trainingen met de groep aan het positiespel.”

Wedstrijden

Een veelvoorkomende ergernis onder supporters bij het kijken naar het eerste elftal is het trage opbouwspel van achteruit. De backs en de keeper worden volgens veel supporters te vaak in het spel betrokken, wat ten koste gaat van de uiteindelijke spelsnelheid. Jurgen vertelt met welke opdrachten hij als verdediger het veld in wordt gestuurd, en wat hij bijvoorbeeld probeert te doen zodra hij de bal heeft centraal achterin.

Kun jij eens uitleggen hoe de voorbereiding op een wedstrijd er voor jou uitziet. Wat voor boodschappen krijg jij bijvoorbeeld zoal mee van de trainers? En krijg je ook nog video’s te zien van tegenstanders?

“We krijgen bij Ajax geen video’s te zien van de tegenstanders, bij het Nederlands elftal onder 15 wel. Omdat we al een aantal jaren tegen elkaar spelen, weet je vaak wel welke spelers je in de gaten moet houden. We krijgen niet echt een boodschap mee van de trainer, we spelen bijna altijd ons eigen spel.”

Bij een achterstand zie je soms verdedigers een lange bal naar voren geven, maar soms ook niet. In deze rubriek is daar kritiek op geweest, omdat het niet volgens het Plan-Cruijff zou zijn. In hoeverre merk je eigenlijk verschil tussen de trainers als het gaat om het soort voetbal dat je moet spelen bij een achterstand?

“De kritiek op de lange bal vind ik onterecht. Wij geven in principe nooit een lange bal, maar krijgen van de trainer de opdracht om de beide vleugelspelers of de spits te bereiken. Dit is ook het enige dat wij als verdedigers dan uitvoeren bij achterstand. Als je goed naar de wedstrijd kijkt, dan zie je dat wij dit ook zo doen. Ik vind het jammer dat als zo’n pass niet lukt het wordt gezien als een lange bal.”

Iets wat onder vaste volgers ook vaak besproken wordt, is de manier waarop er wordt opgebouwd. Volgens Cruijff moeten backs hier zo min mogelijk in betrokken worden. Wat voor boodschap geeft Ajax jullie als centrale verdedigers hierover eigenlijk mee, en naar welke mogelijkheden zoek jij als eerst zodra je centraal achterin de bal hebt?

“De boodschap is dat we moeten indribbelen, kijken of een middenvelder vrij staat en als die niet vrij staat dan probeer je een spits of buitenspeler in te spelen. Als we die niet kunnen bereiken dan spelen we een back in of soms zelfs de keeper. De belangrijkste opdracht is balbezit.”

Ontwikkeling Ajax

Enkele andere jeugdspelers lieten in deze rubriek al weten graag meer individuele trainingen te krijgen bij Ajax. Jurgen voegt een interessant punt toe aan dit lijstje. Hij merkt namelijk een verschil tussen het kunstgras op de trainingsvelden bij Ajax en het echte gras bij uitwedstrijden.

In hoeverre klopt volgens jou de stelling ‘dat het de goede kant opgaat met de Ajax-jeugdopleiding’?

“Volgens mij klopt dat wel, want er zijn de laatste tijd veel jeugdspelers gedebuteerd in het eerste van Ajax.”

Er zijn mensen die bang zijn dat de nadruk op ‘performance training’ ten koste gaat van het positiespel waar Ajax mee is groot geworden. Hoe denk jij daarover?

“Ik denk niet dat het ten koste gaat van het positiespel, want na de linie- en mentortrainingen doen we vaak nog positiespel en partijen.”

Ajax noemt zichzelf een lerende organisatie, waarmee ze bedoelen dat ze continu willen leren en ruimte voor verbetering willen benutten. Als jij nu de baas zou zijn van de opleiding, wat zou jij dan nog verbeteren?

“Wat ik zou willen verbeteren is dat we, tot aan de B, één keer per week op echt gras trainen. Bij uitwedstrijden op echt gras merken we namelijk dat het lastiger is om op te spelen. De bal reageert daar namelijk anders, en ik zie dat andere teamleden daar ook last van hebben.”

Jouw toekomst

Stel, ik spreek je weer over vijf jaar, waar hoop je dan te staan in je voetbalontwikkeling? Wat is je doel?

“Natuurlijk hoop ik dan, net als iedere jeugdspeler van Ajax, in het eerste in de Arena te spelen.”

Wie komend seizoen gaat kijken bij de B1, herkent nu in ieder geval Jurgen Ekkelenkamp, als de minst lange van het centrale duo. Hoe ver hij het gaat schoppen moet afgewacht worden, maar hij lijkt over de karakterkenmerken te beschikken van een echte topsporter. Iemand die zeer serieus bezig is met zijn sport, en die aan de slag gaat met de adviezen die hij krijgt. Namens Ajax1.nl wil ik Jurgen graag bedanken voor zijn medewerking aan deze rubriek, en wil ik hem veel succes wensen in de B1 komend seizoen. We zullen hem met speciale aandacht gaan volgen.

Eerdere editie(s) van deze rubriek vind je hier:

————————————-

Denk jij ook van waarde te kunnen zijn voor deze rubriek, en wil je jouw verhaal net als Jurgen met mij delen? Mail dan naar janverdonk_ajax1@hotmail.com of neem contact met me op via LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/janverdonk1984) Ajax nieuws Ajax1.nl