Langs de lijn op De Toekomst #21 Abdelghani El Bachir
door Jan Verdonk

Een aantal keer per jaar probeer ik wedstrijden van de Ajax-jeugd op De Toekomst te bezoeken. Niets zo leuk als met eigen ogen de jonge Amsterdamse talentjes aan het werk te zien. Bovendien is het razend interessant alle opmerkingen om je heen te horen, van fans, volgers, ouders en talentjes uit andere teams. Het levert een dieper inzicht op van het wel en wee van de Ajax-jeugdopleiding. In de rubriek “Langs de lijn op De Toekomst” ga ik namens Ajax1.nl de komende tijd in gesprek met enkele van deze mensen. In deel 21 praat ik met Abdelghani El Bachir, middenvelder van Ajax B2. Afgelopen zomer kwam hij over van Almere City, waarvan de voorbije jaren de nodige talenten de stap naar Ajax maakten. Het bijzondere aan El Bachir is dat hij pas enkele seizoenen actief is als veldvoetballer. Eerder voetbalde hij vooral op straat. Ik ging in gesprek met hem over de Ajax-opleiding, het verschil tussen straat- en veldvoetballers en zijn eigen ontwikkeling.

Het klinkt bijna als te mooi om waar te zijn. Relatief laat aansluiten bij een voetbalvereniging, en amper tweeënhalf jaar later al bij Ajax spelen. Voor Abdelghani El Bachir is het echter de realiteit. Als rasechte straatvoetballer meed hij lange tijd de veldjes, tot hij toch weleens nieuwsgierig was hoe hij het op het gras zou doen. Dat zijn op de straat aangeleerde technische bagage ruimschoots genoeg was bleek al snel. Inmiddels maakt het vijftienjarige talent zijn eerste seizoen door bij Ajax. Op de Toekomst lopen jongens rond met soortgelijke verhalen, zoals Hossein Zamani en Soufian Lallouchen. Het is daarom interessant om eens in gesprek te gaan over het verschil tussen straat- en veldvoetbal en de ontwikkeling die ze doormaken in de Ajax-jeugdopleiding. Gelukkig bleek Abdelghani bereid zijn verhaal te delen. Het werd een leuk gesprek met een slimme jongen die het niet meer dan normaal vindt om buiten Ajax om ook in zijn voetbalontwikkeling te investeren.

Dag Abdelghani, wat fijn dat je wat vragen wilt beantwoorden! Niet al onze lezers zullen weten wie je bent. Kun je jezelf eens voorstellen?

“Mijn naam is Abdelghani El Bachir en ik woon in Almere. Ik ben vijftien jaar oud en speel bij Ajax in de B2. Ik heb een broer en een zus en zit nu tweeënhalf jaar op voetbal. Dit is mijn eerste seizoen bij Ajax.”

Waar komen jouw ouders of grootouders eigenlijk vandaan, en voor welk land hoop jij ooit uit te komen?

“Zowel mijn ouders als grootouders komen oorspronkelijk uit Marokko. Mijn focus is op mijn ontwikkeling bij Ajax, ik weet het nog niet en ik heb tot m’n 23e de tijd om te kiezen. Ik kijk er nu naar uit om voor Nederland te spelen.”

Kun je vertellen hoe je bij Ajax terecht bent gekomen? Hoe ging het scouten van jou bijvoorbeeld in zijn werk?

“Rond januari 2015 kreeg ik van Almere City te horen dat ik stage bij Ajax mocht lopen. Zij volgden mij kennelijk al een aantal wedstrijden en toen volgde de uitnodiging. De vier weken durende stage ging mij goed af en na afloop had ik een gesprek met de club. Ik kreeg toen nog niet te horen of ik door was, dat zou ik van Almere City te horen krijgen. Michel Kreek, hoofd jeugdopleiding van Almere City, bracht mij een maand later het mooie nieuws dat ik groen licht van Ajax had gekregen.”

Ajax begon jou dus serieus te volgen bij Almere City. Heb je eigenlijk ooit scouts op de pleintjes gezien toen je nog alleen als straatvoetballertje actief was? En zou je dat eigenlijk aanraden als je Ajax-scouts op pad mocht sturen?

“Zelf heb ik nog nooit een scout gezien op het pleintje. Ik zou aanraden om jongens tot een bepaalde leeftijd op straat te scouten, want jonge spelers die aantonen heel technisch te zijn en een goede balbeheersing te hebben, zouden mee kunnen trainen met de jongens bij Ajax. Op jonge leeftijd is er weinig verschil in hoe sterk de jongens lichamelijk zijn, en tactisch valt de achterstand in te halen.”

Het valt op dat er de laatste jaren veel jongens de stap van Almere City naar Ajax maken (Ekkelenkamp, Boultam, Dest etc.). Natuurlijk hebben de clubs van oudsher een band, maar wat denk jij dat het geheim is van Almere City?

“Ik denk dat er door de samenwerking vaker scouts van Ajax op de club zijn en dat het daardoor komt dat talentvolle spelers vaker bij scouts opvallen. Maar aan de andere kant vind ik dat Almere City sowieso al een hele goede jeugdopleiding heeft met veel talenten. De samenwerking is dus zeker niet de enige verklaring.”

Wie is je grote voorbeeld op jouw positie en wat moet je nog verbeteren om hetzelfde niveau te kunnen gaan halen?

“Ik heb niet echt een groot voorbeeld, ik kijk per topspeler wat zijn beste kwaliteiten zijn en daar trek ik mijn lessen uit. Daarbij wil ik wel zeggen dat ik Ronaldinho een speler vind om echt van te genieten. Hij heeft plezier in zijn spel en dat hoort voor mij ook bij voetbal.”

Wat beschouw je als jouw grootste kwaliteiten? Wat zijn je wapens?

“Ik ben een technische en snelle speler, sterk en behendig. Ik ben daarnaast tweebenig voetballend en mijn beste wapen vind ik mijn schot.”

Straatvoetbal

Abdelghani is zoals gezegd pas tweeënhalf jaar actief als veldvoetballer. Wat heeft hij daardoor eigenlijk gemist? En wat missen zijn huidige teamgenoten eigenlijk in vergelijking met hem? De jonge middenvelder heeft er zo zijn ideeën over, en geeft bovendien uitsluitsel over welke ondergrond hij eigenlijk het leukste vindt om op te voetballen.

Jij bent pas enkele jaren geleden als veldvoetballer begonnen. Wie of wat motiveerde jou om op voetbal te gaan?

“Tijdens mijn jaren op de basisschool wilde ik altijd al een van de betere voetballers op het voetbalpleintje worden. Toen ging ik in m’n vrije tijd altijd trainen totdat ik wat beter werd en daarna heb ik mezelf ingeschreven bij de amateurclub Sporting Almere.”

Kun je uitleggen wat jij nou eigenlijk ‘mist’ in vergelijking met teamgenoten die al langer op het veld voetballen?

“Ik denk het tactische aspect, omdat je daar op straat weinig aan denkt. Tijdens straatvoetbal is er weinig diepgang, je voetbalt voor je lol en niet echt met een teamdoel. Je wil jezelf laten zien door je trukendoos uit de kast te halen en spelers technisch te overklassen. Het tactische aspect is bijzonder belangrijk bij veldvoetbal en naar mijn idee beheers ik dat steeds beter.”

Wat vind jij eigenlijk van de techniek van team- of clubgenoten die niet net als jij ‘van de straat’ komen? Wat missen zij in vergelijking met jongens als Zamani en jij?

“Over het algemeen zit het technisch wel goed, maar ik denk dat sommige spelers op dat gebied meer aan zichzelf mogen werken.”

Hoe? Ook op pleintjes?

“Ja zeker, bij voetballen op het pleintje ligt de nadruk op techniek en balbeheersing. Je kan ook even gaan dribbelen of gaan hooghouden, daarmee verbeter je je techniek. Daarnaast kun je ook trucjes proberen die je nog niet goed kan. Als dat steeds beter gaat kun je de lat ook steeds hoger plaatsen en meer eisen van je zelf.”

Toch de trucjes weer, als echte straatvoetballiefhebber. Wat vind je eigenlijk leuker? Straatvoetbal of zaalvoetbal? En waarom?

“Als ik eerlijk ben vind ik straatvoetbal leuker. De sfeer is er meestal gezelliger want iedereen uit de buurt kan komen kijken. Het straatvoetbalveldje is altijd open en je kan er altijd weer een interessante tegenstander aantreffen. Het veldvoetbal vind ik natuurlijk wel belangrijker, omdat ik daarmee profvoetballer kan worden.”

Voor sommige jongens is de overgang van een klein veld bij de pupillen naar een groot veld bij de junioren erg zwaar. Hoe was voor jou eigenlijk de overgang van het kleine pleintje naar het grote veld? En wat was daaraan nu eigenlijk het moeilijkste?

“Het was voor mij fantastisch om meer ruimte te hebben en probeerde daar goed gebruik van te maken. Ik vond het ook makkelijker om mannetjes te passeren dan op het pleintje. Bij de overgang moest ik vooral werken aan mijn passing en conditie. Je wordt vanzelf zakelijker in je spel, omdat alleen mannetjes passeren geen wedstrijden voor je wint.”

Training bij Ajax

Afgelopen zomer maakte El Bachir de overstap van Almere City naar Ajax. Natuurlijk had hij inmiddels enkele jaren ervaring op het gras, maar waarmee ging hij eigenlijk aan de slag na zijn overstap naar Amsterdam? En wat vindt hij als liefhebber van straatvoetbalacties eigenlijk van de kritiek dat Ajax te veel aandacht besteedt aan het fysieke aspect bij de jeugd?

Kun je aangeven aan welke specifieke verbeterpunten jij tot nu toe hebt gewerkt bij Ajax?

“Ik heb tot nu vooral gewerkt aan mijn passing, professionaliteit, fysieke vermogen en tactisch inzicht.”

Over je clubgenootje Abdelhak Nouri zeggen enkele mensen dat Ajax veel meer had moeten werken met hem aan de omschakeling bij balverlies. Kun je vertellen hoe Ajax dit bij een middenvelder als jou probeert te trainen?

“Bij een klein partijtje ligt de nadruk vooral op de omschakeling en dan wordt verwacht dat je zo snel mogelijk omschakelt van aanval naar verdedigen of andersom. Af en toe krijgen we ook een “conditionele prikkeltraining” om dit beter onder de knie te krijgen. Een voorbeeld hiervan is de grote partijvorm.  Hierbij spelen we op een groot deel van het veld en waardoor je veel meters moet afleggen.”

Er zijn critici die vinden dat er bij de trainingen bij Ajax te veel nadruk ligt op het fysieke aspect. Ze vinden dat er meer nadruk moet liggen op het ontwikkelen van de techniek van spelers. Wat vind jij van die kritiek?

“Ik vind die kritiek onterecht, omdat Ajax dit al goed doet en wij nu wekelijks specifieke techniek trainingen krijgen in de voetbalzalen.  Ik vind dat een voetballer zelf het initiatief moet nemen om zijn eigen techniek te ontwikkelen en niet alles aan de club moet over laten.”

In deze serie zijn er mensen aan het woord geweest die vinden dat een jeugdopleiding bij club als Ajax later zou moeten beginnen. Jonge talentjes zouden vooral eerst lekker op straat of bij hun eigen club moeten spelen waar ze dus eerst sowieso eerst aan zichzelf zouden kunnen werken in alle vrijheid. Als jij ooit een talentvolle zoon zou krijgen, wat zou jij hem dan aanraden?

“Ik zou hem aanraden om vooral op zijn techniek te trainen. Als ouder vind ik het ook belangrijk dat hij mentaal sterk staat. Ik zou hem pas inschrijven als hij acht jaar oud is, op de leeftijd waar tactiek meer een rol speelt.”

Wedstrijden bij Ajax

Piet Keizer stelt regelmatig dat ‘techniek verdwijnt waar tactiek verschijnt’. Wat vindt Abdelghani eigenlijk van die kritiek? En wat voor opdrachten krijgt hij zoals mee in de wedstrijd?

In warming-ups valt op dat bij sommige teams alle spelers zowel hun linker- als hun rechterbeen gebruiken, terwijl dat bij andere teams niet zo is. In hoeverre krijgen jullie eigenlijk de opdracht mee dit te doen?

“Ja. Ze geven altijd aan beide benen te gebruiken, zowel op de training als warming-up voor de wedstrijd.”

Wat voor persoonlijke opdrachten krijg jij zoal mee in wedstrijden?

“Ik krijg vooral tactische opdrachten mee en voor de rest weet ik wat me te wachten staat. Ik bereid mij goed voor en doe verder mijn ding.”

Ok, Jurgen Ekkelenkamp vertelde ons eerder wat hij probeert te doen op het moment dat hij aan de bal is. Waar zoek jij naar in balbezit?

“Ik probeer gelijk diepte te zoeken en als dat niet kan, probeer ik de veiligste en beste keuze te maken.”

Piet Keizer zegt weleens: ‘Techniek verdwijnt waar tactiek verschijnt’. Door te veel tactische opdrachten voelen spelers volgens hem minder vrijheid en dat gaat uiteindelijk ten koste van de speelsheid en de techniek. Wat vind jij daarvan?

“Dat verschilt per speler hoe hij het bekijkt, maar er is denk ik wel kans dat dat gebeurt. Voor mij zullen techniek en tactiek altijd samen gaan.”

Toekomst Ajax en van jou

Nu Ajax al zo lang niet meer tot de wereldtop behoort is het interessant om te horen hoe de generatie van El Bachir eigenlijk denkt over spelen bij Ajax. Is dat überhaupt nog wel een droom? Abdelghani heeft opvallend optimistische kijk op de toekomst van Ajax. Iets dat zelfs de meest pessimistische Ajax-fans deugd zal doen.

Het is een onrustige tijd bij Ajax momenteel. Hoeveel krijgen jullie daar als spelers van mee? Maken jullie je eigenlijk zelf nog zorgen om de toekomst?

“We worden wel op de hoogte gehouden als er belangrijke mededelingen zijn, ik zelf maak mij geen zorgen om de toekomst. Ik heb er verder ook nog niks van gemerkt.”

Het is misschien ook leuker om vooruit te kijken. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

“Ik droom niet graag, ik probeer zoveel mogelijk te investeren in m’n lichaam en voetbalontwikkeling. Door mijn best te blijven doen zie ik zeker de mogelijkheid om me over vijf jaar bewezen te hebben bij het eerste. We zullen zien waar ik tegen die tijd ben.

Toen ik zo oud was als jij was Ajax nog de Europese top. Voor die club spelen was echt een droom. Hoe is dat voor jou eigenlijk? Waar droom jij van op voetbalgebied?

“Het is nog steeds een droom om voor Ajax te mogen spelen en dat is iets wat je nooit zal vergeten. Ik heb er alle vertrouwen dat Ajax weer tot de Europese top zal behoren.”

Op dit moment geniet Abdelghani El Bachir van zijn eerste winterstop bij Ajax. Ongetwijfeld zal hij echter in Almere nog weleens op de voetbalpleintjes te vinden zijn, waar zijn hart ligt. Na de winterstop zullen wij van Ajax1.nl zijn verrichtingen blijven volgen, en wensen hem daarbij het allerbeste! We willen de speler van de huidige B2 heel erg bedanken voor zijn bijdrage aan de rubriek en wensen hem alvast een ontzettend gelukkig 2016. Abdelghani, we hopen dat jij en de overige talenten ondanks alle bestuurlijke problemen van de laatste maanden in het volgende kalenderjaar een uitstekende opleiding aangeboden blijven krijgen!

Eerdere editie(s) van deze rubriek vind je hier: Ajax nieuws Toekomst Ajax1.nl

————————————-

Denk jij ook van waarde te kunnen zijn voor deze rubriek, en wil je jouw verhaal net als Abdelghani met mij delen? Mail dan naar janverdonk_ajax1@hotmail.com of neem contact met me op via LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/janverdonk1984)