Kostas Lamprou beleefde zondag en zware middag in de wedstrijd tegen Heerenveen. De reserve-doelman van Ajax moest op het laatste moment de zieke André Onana vervangen en moest direct vier keer vissen. De Griek krijgt vaak het verwijt dat hij te klein zou zijn voor een keeper. Niet geheel onterecht, Lamprou is namelijk de kleinste keeper van de Eredivisie. Maar hoeveel verschil had een paar centimeter meer gemaakt in de wedstrijd tegen Heerenveen?

Lengte Eredivisiekeepers

De reservedoelman is slechts 1,76 meter lang. Daarmee is hij al zes centimeter kleiner dan de een na kleinste doelman, Feyenoorder Kenneth Vermeer met 1,82 meter. Lamprou is zelfs ruim 14 centimeter kleiner dan gemiddelde van alle keepers in de Eredivisie, dat 190,2 centimeter bedraagt. André Onana is met 1,87 meter zeker niet de langste keeper in de competitie, maar toch al 11 centimeter langer dan zij collega.

Onder de loep

Om te bekijken hoeveel verschil de 11 centimeter ten opzichte van Onana in de wedstrijd tegen Heerenveen had gemaakt, nemen we de doelpunten onder de loep:

De 1-1 van Heerenveen; De bal is goed in de verre hoek geplaatst. Lamprou komt duidelijk lengte te kort, maar of Onana daar wel bij had gekund is de vraag.

Lengte Lamprou

De 3-2 van Heerenveen; Een beetje het zelfde verhaal als de 1-1. De bal lijkt net te ver bij Lamprou vandaan om zijn gebrek aan lengte de schuld te kunnen geven.

Lengte Lamprou

De 4-3 van Heerenveen; Hier had de lengte van de keeper het verschil kunnen, en misschien wel moeten maken. Lamprou komt een vingerlengte te kort om de bal uit het doel te kunnen tikken.

Lengte Lamprou

De 4-4 van Heerenveen; De bal werd van erg dichtbij ingeschoten. De kans lijkt klein dat Onana deze wel had gepakt.

Lengte Lamprou

Conclusie

Het is te makkelijk om het puntverlies tegen Heerenveen voor 100% op Lamprou af te schuiven. De verdedigers lieten ook duidelijk een aantal steekjes vallen. Feit blijft wel dat een langere doelman zeker één, en misschien wel twee doelpunten had kunnen voorkomen. Hieruit moeten we dus toch concluderen dat Lamprou Ajax letterlijk de kop heeft gekost.

Bekijk de momenten terug in de samenvatting van Ajax-Heerenveen:

Lamprou: “Denk dat ik bij de derde goal iets meer had kunnen doen”