Spelersmakelaar Søren Lerby heeft in strijd met de regels van de Nederlandse voetbalbond 15-jarige spelers vastgelegd. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Verschillende voetballers, onder wie Ajacieden Roly Bonevacia, Ricardo van Rhijn en Rodney Sneijder, de jongere broer van Wesley Sneijder, tekenden op 15-jarige leeftijd een contract bij Essel Sports Management, het bedrijf van Lerby.

Zaakwaarnemers zijn volgens KNVB-regels “verplicht zich te onthouden van activiteiten en werkzaamheden voor zover het spelers jonger dan zestien jaar betreft”.  De werkwijze van Lerby werd in de hand gewerkt door Ajax, dat een lucratief contract met Lerby sloot. Voor iedere jeugdspeler die op zijn zestiende bij Ajax een contract kreeg, ontving Lerby een percentage tot 40 procent van het salaris van de jeugdspeler.  Regelgeving van de FIFA en de KNVB schrijft een commissie van 3 procent voor.

Hij zegt dergelijke afspraken “nooit eerder te zijn tegengekomen”. Ajax wil het bestaan van de afspraak bevestigen noch ontkennen. Lerby ontkent de afspraak niet, maar zegt dat deze niet meer bestaat. Dat hij 15-jarige voetballers heeft gecontracteerd doet hij af als “onzin”.

Lerby, oud-voetballer van onder meer Ajax, is een grote speler op de makelaarsmarkt. Hij behartigt de belangen van circa vijftig spelers, onder wie Wesley Sneijder. Betrokkenen noemen de werkwijze van Lerby “buitengewoon onfatsoenlijk” en vertellen dat hij uitzonderlijk hoge commissies voor zijn diensten vraagt.