© Proshots

Matthijs de Ligt brak dit seizoen door bij Ajax en maakt een stormachtige ontwikkeling door. In gesprek met Goal is het pas 17-jarige talent erg lovend over de jeugdopleiding van Ajax. “Je hoort wel eens dingen over de opleidingen bij buitenlandse clubs, maar dat is moeilijk te vergelijken. Daarvoor moet je het denk ik eerst zelf ervaren voordat je er een oordeel over kan geven. Ajax staat wereldwijd bekend als geweldige opleiding en daar ben ik het mee eens. De faciliteiten zijn top, de trainers van een hoog niveau, de fysio’s zijn van een hoog niveau en alles erom heen is erg goed geregeld om je als speler beter te kunnen ontwikkelen. Ik denk dat het bij Ajax daarom wel goed voor elkaar is.”

De verdediger kreeg van een aantal buitenlandse topclubs al een aanbieding, maar hij heeft het nooit moeilijk gevonden om die af te slaan. “Ik kreeg redelijk vaak een aanbieding, ja. Zo rond mijn 15e, 16e, voordat je je eerste contract tekent bij de club, zijn talenten bij Ajax altijd erg gewild. Omdat Ajax bekend staat als geweldige opleidingsclub. Ieder talent krijgt daar op een gegeven moment mee te maken binnen Ajax. Ik ben er nooit echt op ingegaan. Ik heb op een gegeven moment met mijn vader en zaakwaarnemer afgesproken dat ik wilde doorbreken bij Ajax. Daarvoor heb je die andere clubs niet nodig. Als je zo’n afspraak maakt is het ook makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen andere aanbiedingen. Bij een club als Manchester City is het moeilijker om door te breken. Als ze daar een speler nodig hebben dan kopen ze die voor 30 of 40 miljoen.”

Ook zijn clubliefde voor Ajax speelde een rol in de makkelijke beslissing om te blijven. “Ajax is eigenlijk altijd al mijn club geweest. Ik was vroeger al vaak in het stadion te vinden. Daarnaast heb ik ook niet echt een buitenlandse club die mij heel erg aanspreekt.”