© Proshots

Donderdagavond neemt Ajax het in Denemarken op tegen FC Kopenhagen. Matthijs de Ligt kijkt uit naar het Europa Leagueduel. “Donderdag spelen we de heenwedstrijd van de achtste finales van de Europa League bij FC Kopenhagen. Europese duels zijn altijd speciaal. Je speelt tegen buitenlandse teams en dat zijn wedstrijden waarvan je veel kunt leren. Mooie meetmomenten, ook voor de fans. Het is toch leuk om als supporter te zien hoe jouw team er in vergelijking met buitenlandse clubs op staat”, schrijft het talent in zijn blog op Ajax.nl.

“Met Ajax zitten we inmiddels bij de laatste zestien van de Europa League. Ik merk dat het toernooi begint te leven. Er zitten stuk voor stuk nog sterke teams bij. Een aantal daarvan zou niet misstaan in de Champions League. Ik vind dat de Europa League zeker niet onderschat mag worden”, vervolgt de 17-jarige verdediger, die donderdag mogelijk een basisplaats krijgt. “Ons doel is logischerwijs om zo ver te mogelijk te komen. Ik heb geen idee of we de Europa League kunnen winnen. In principe zou je kunnen zeggen dat alle overgebleven teams kans maken. Maar goed, dat is voor de muziek uitlopen. We moeten gewoon zo goed mogelijk spelen en wellicht kan er een wonder gebeuren. Dat we nog in het toernooi zitten, is in ieder geval een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Maar we zijn nog lang niet tevreden.”

De Ligt wil dat Ajax de huidige koploper van de Deense Superliga niet onderschat. “Het wordt hopelijk een mooie avond, waarin we een goede uitgangspositie voor de return kunnen creëren. Of ik speel weet ik nog niet, maar ik hoop er natuurlijk wel op. We zullen volle bak moeten. Misschien dat Ajax op papier licht favoriet is, maar dat zegt me niets. Het is altijd afwachten hoe de krachtsverhoudingen liggen. In het verleden hebben we vaker wedstrijden gehad waarvan iedereen zei dat Ajax zou gaan winnen, maar die toch verloren gingen. We moeten onze benen laten spreken.”