© Proshots

Matthijs de Ligt was woensdag één van de vier verdedigers die mocht spelen tegen Olympique Lyon. Ajax miste Joël Veltman en Nick Viergever door en schorsing, terwijl Daley Sinkgraven nog niet goed genoeg hersteld was van een knieblessure. “We misten drie verdedigers, dan doet de trainer sowieso een beroep op mij. Ik weet niet wat hij doet als iedereen aan boord is. Dat zien we dan wel weer. Ik denk dat ik me vanavond prima heb geprofileerd”, vertelt het talent aan ELF Voetbal.

“Ik heb inderdaad het gevoel dat ik in de laatste maanden beter ben geworden, sterker ook. Ik voel ook dat ik sneller ben geworden, heb meer rust aan de bal. In het begin had ik nog ontzag voor grote spelers. Dacht ik: zo, nu komt die op me af. Dat is minder geworden. Het heeft te maken met de speelminuten die ik heb gemaakt. Hoe je het ook wendt of keert, ik heb de laatste maanden veel ervaring in het eerste opgedaan.”

Ajax won met 4-1 van Lyon en boekte daarmee een prima resultaat voor de returnwedstrijd. “Ik ben tevreden, dat sowieso. Maar het nog mooier kunnen zijn. Lyon is een goede ploeg, zeker als je ze laat voetballen. Maar wij wisten hoe we ze moesten bestrijden: door ze bij balverlies gelijk onder druk te zetten. Dat zijn zij in Frankrijk niet gewend. Ze werden overdonderd. Als je zo goed speelt en je krijgt zoveel kansen, dan kan je de uitgangspositie voor de return verbeteren. Goed, we hadden bij 2-0 ook achterover kunnen gaan leunen. Hopen dat we geen tegengoal zouden krijgen. Nu win je met 4-1 en moeten zij er drie maken.”

De finale in Stockholm lonkt, al wil De Ligt het daar nog niet over hebben. “Schalke-uit heeft ons geleerd dat het nóóit klaar is. Het zal lastig worden om daar weg te komen met een finaleplaats. Wij moeten goed spelen en stand houden. Niets meer, niets minder.”