© Proshots

Matthijs de Ligt kijkt terug op een bewogen periode. De 17-jarige verdediger beschrijft in zijn blog op Ajax.nl de laatste weken als leerzaam. “Het is een hectische periode geweest. Eentje van uitersten ook. De return tegen FC Kopenhagen was prachtig, een ouderwets heerlijk Europees avondje, met een schitterend resultaat. Helaas verliepen de wedstrijden tegen Excelsior en Bulgarije een stuk minder goed, ook voor mij individueel. Er is uiteindelijk veel gebeurd omtrent mijn persoon. Dat was nieuw voor mij, maar ook wel leerzaam. Uiteindelijk hoop en verwacht ik hierdoor sterker te worden.”

“Het was mijn eerste selectie voor Oranje en uiteindelijk overheerst toch de trots. Ik heb mijn debuut gemaakt en niemand pakt mij dat meer af. Als kleine jongen droom je van het Nederlands elftal”, vervolgt het talent. “Als je er dan mag staan – los van het resultaat of mijn eigen spel – ben ik daar trots op. Natuurlijk was het niet het debuut waarop ik had gehoopt, maar ik kan wel tevreden terugkijken op de interlandweek.”

Ondanks dat het voor De Ligt niet een debuut werd waar hij van te voren op had gehoopt, neemt hij wel veel leerzame dingen mee naar Ajax. “Uiteindelijk heb ik veel kunnen leren. Naast het trainen op hoog niveau ook in mentaal opzicht. Wat de jongens er bijvoorbeeld voor doen om elke wedstrijd top te zijn. Het is lastig om specifieke voorbeelden te noemen, maar het zit ‘m vooral in de voorbereiding. Kleine en leerzame dingen die ik zeker mee heb genomen terug naar Ajax.”