© Proshots

Er werd de afgelopen twee weken veel gesproken over Matthijs de Ligt. Het talent debuteerde op 17-jarige leeftijd voor het Nederlands elftal, maar beging in de wedstrijd tegen Bulgarije ook een fout waardoor Oranje op achterstand kwam. “Ik heb veel meegemaakt in twee weken tijd, dus voor mij is dat als jonge voetballer goed om dat allemaal al een keer mee te maken. Dat neem ik allemaal mee in mijn rugzak voor later en dat is alleen maar goed denk ik. De laatste tijd kan ik omschrijven als een achtbaan, zo noemen ze dat geloof ik”, vertelt De Ligt in gesprek met Ajax TV.

“Er is veel over gezegd en geschreven. Het is niet het debuut geworden waar ik op gehoopt had, maar het blijft wel mijn debuut in het Nederlands Elftal. Dus in die zin ben ik wel trots, ja. Ik heb er niet heel veel van mee gekregen van al die kritiek, omdat ik me op dat moment daarvan wel heb geprobeerd af te sluiten. Ik heb er met de mensen om mij heen goed over gepraat. Ik heb me wel een beetje afzijdig gehouden, maar in de rust kwamen er al veel jongens naar me toe die zeiden: ‘Koppie omhoog, je hebt nog een hele tijd te gaan’. Dat was fijn om dat van die spelers te horen. Dat geeft me wel motivatie om door te gaan. Ik ben zelf niet iemand die er heel lang mee blijft zitten. Ik vind het zelfs best irritant als mensen je maar blijven troosten. Het was een mindere wedstrijd ja, maar dat kan een keer gebeuren.”

De jonge verdediger kreeg kritiek, maar werd ook omschreven als mentaal sterk. Zo wil hij zichzelf echter niet zien. “Ik moet zeggen dat ik mentaal altijd maar een vreemd begrip vind. Iedereen zegt dat ik nu mentaal sterk ben, maar waarom zou dat zo zijn? Ik vind dat je dat nu nog niet kan zien. Ik denk dat je dat pas over twee á drie jaar kan zien. Ik ga sowieso niet over mezelf zeggen dat mijn mentaliteit sterk is, zo ben ik niet.”

Komende zondag staat de Klassieker op het programma. De Ligt is er klaar voor. “Het kan een spannende titelrace worden als wij zondag winnen. Het is voor ons alles of niets. Dat krijg je wel mee. Ik denk dat als wij winnen zij de hete adem in de nek zullen voelen. We moeten zondag eerst goed gaan spelen en de wedstrijd winnen, dan zullen we het wel gaan zien. Al moet ik eerlijk zeggen dat als we slecht spelen en winnen me dat ook niet heel veel uitmaakt. Als we maar winnen.”