© Proshots

Er werd door verschillende buitenlandse media lovend gesproken over het jonge Ajax. De gemiddelde leeftijd lag rond de 22 jaar. Vooral de wijze waarop Ajax speelde zorgt voor veel lof. “Wij zijn het zelf wel gewend om met zo’n jong team te spelen. Voor ons is het gewoon normaal. Maar dat we dit voetbal op de mat kunnen leggen in zo’n topwedstrijd is toch wel een hele mooie beloning”, vertelt De Ligt in gesprek met FOX Sports.

“Ik probeer altijd mijn best te doen en merk dat ik me goed ontwikkel. Vooral op fysiek, technisch en mentaal gebied. Ik heb toch wel wat meegemaakt de laatste maanden. Ik voel me wel wat meer op mijn gemak in het elftal en daarnaast heeft het elftal ook vertrouwen in mij. Dat is ook altijd fijn”, vervolgt het talent. “Ik laat me nu minder snel van de wijs brengen. Toen ik in het begin een verkeerde pass gaf, zat ik daar nog twintig minuten lang mee in mijn hoofd. Als dat nu gebeurd dan weet ik dat ik direct weer door moet en er bij de volgende bal moet staan. Ervaring in het eerste helpt daar heel erg veel bij.”

Voor Ajax staat in deze fase van het seizoen eigenlijk alleen nog maar de Europa League op het spel. Het kampioenschap is zo goed als zeker uitgesloten. Zondag speelt Ajax in eigen huis tegen Go Ahead Eagles om de tweede plek veilig te stellen. De vraag is met welke elf speler Peter Bosz gaat aantreden in de Johan Cruijff ArenA. Geeft hij zijn vast basis rust of wil hij juist vasthouden aan de basis. Wat De Ligt betreft maakt het niet uit. “Elke topsporter wil altijd spelen. Het is afwachten. Elke minuut is voor mij mooi meegenomen. Je kan het van twee kanten bekijken. De ene kant zegt je moet de basis rust geven en de andere kant zegt dat je het ritme vast moet houden. Dat zal de trainer de komende dagen wel laten weten aan ons.”

Na de wedstrijd stonden de spelers op het parkeerdek de overwinning te vieren met de supporters. “Ik had het begin daarvan gemist, omdat ik een dopingcontrole moest doen. De teammanager zei toen tegen me dat ik even naar buiten moest gaan. Toen mocht ik onder begeleiding naar buiten. Toen kwam ik daar en begonnen ze gelijk te zingen. Dan besef je wel echt hoe erg het leeft en hoe trots iedereen is op hun Ajax. Dat is heel mooi om te zien.”