© Proshots

Ajax treedt vanavond aan voor misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Een verliespartij tegen Valencia en een overwinning van Chelsea betekent uitschakeling in de Champions League. Op hulp van Lille hoeft Ten Hag in ieder geval niet te rekenen, zo bleek uit de persconferentie met Lille-coach Christophe Galtier.

Druk schema

Vanwege het drukke programma waar Lille mee te maken heeft, laat Galtier waarschijnlijk een aantal basisklanten op de bank plaatsnemen. Voor de Fransen is namelijk niets meer te winnen, aangezien het elftal van Galtier slechts één punt behaalde. “We verwachten een moeilijke wedstrijd, omdat Chelsea net als Ajax en Valencia om kwalificatie strijdt. Ik heb mijn opstelling nog niet bepaald, maar ik moet aan ons programma in Frankrijk denken”, zo zei Galtier op de persconferentie.

Pech

De Amsterdammers wisten beide keren van Lille te winnen: 3-0 (thuis) en 0-2 (uit). De uitoverwinning boekte het elftal van Ten Hag zelfs met twee andere centrale verdedigers. Galtier meent dat zijn club gedurende de Champions League-campagne pech had, al geeft hij ook de schuld aan zichzelf. “Ik probeerde efficiënter te zijn door het systeem te veranderen in de wedstrijden tegen Valencia, maar dat betaalde zich niet uit. Als ik het opnieuw zou kunnen doen, zou ik niet hetzelfde doen. Dan zou ik vasthouden aan wat we gewend zijn”, aldus Galtier.

Valencia

Ajax speelt vanavond om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena. De thuisploeg moet het stellen zonder de geblesseerde Promes. Ten Hag kan hoogstwaarschijnlijk wel een beroep doen op Onana. Een gelijkspel of winst betekent dat de Amsterdammers in de Champions League overwinteren. Bij een overwinning is Ajax zelfs zeker van de eerste plaats in de poule.