Linksback
Nicolai Boilesen

Tja, de omstreden linksback positie van de Amsterdamse hoofdmacht. Veel Ajacieden vinden dat op het moment de zwakste plek in het elftal van De Boer, deze positie wordt tegenwoordig ingevuld door Nicolai Boilesen. De Deen kwam vijf jaar geleden over van het Deense Brøndby IF, waar hij een groot deel van de jeugdopleiding volgde. Hij maakte op 3 april 2011 zijn debuut voor Ajax tegen Heracles Almelo. In die tijd werd de linksback positie ook al bekritiseerd, maar toen werd die ingevuld door Daley Blind die tegenwoordig bij het ‘grote’ Manchester United onder leiding van Louis van Gaal speelt. Blind speelde zich in de ‘picture’ op het middenveld, waardoor hij zijn transfer naar Engeland verdiende. Maar waarschijnlijk zit voor Boilesen zo’n transfer niet in het vat. Maar zeg nooit, nooit! 

Boilesen maakte in het duel met Heracles Almelo een zeer gretige indruk, maar tegenwoordig moet de Deen vrezen voor zijn plekje in de basiself van Frank de Boer. Boilesen speelt dit seizoen niet geweldig, je kan beter zeggen, gewoon slecht. Hij had onder andere een aandeel in de uitschakeling tegen Dnipro Dnipropetrovsk, maar de schuld helemaal bij Boilesen neer leggen gaat ook te ver, het was gewoon een ‘collectief falen’.

In het debuutseizoen van Frank de Boer, die vlak voor de winterstop kwam voor de ontslagen Martin Jol, kregen steeds meer jonge talenten een kans in de selectie van Frank de Boer. De jonge Boilesen was daar een voorbeeld van. Na zijn debuut tegen Heracles werd Boilesen gezien als een vaste kracht in de Amsterdamse formatie waar Ajax later ook goed geld aan kon gaan verdienen. De Deen werd basisspeler voor de laatste speelrondes in de Eredivisie dat jaar, zo maakte hij zijn ‘basisdebuut’ tegen FC Groningen. Ook speelde Boilesen de kampioenswedstrijd tegen FC Twente in de eigen Amsterdam ArenA, waar wij na zoveel jaar weer kampioen werden.

Een basisplaats in de ploeg van Frank de Boer was voor het seizoen 2011/2012 eigenlijk vanzelfsprekend, maar lang kon Boilesen niet genieten van die ‘privilege’. Want in september werd hij langdurig aan de kant gezet door een blessure aan de rechterhamstring. Zijn rentree maakte de Deen tegen Manchester United in februari 2012, maar ook na zijn rentree kreeg Boilesen nog vele pijntjes waardoor hij maar weinig in de actie kwam. Helaas kon je zijn optredens in het seizoen 2011/2012 voor de club uit de hoofdstad op twee handen tellen.

Ook het seizoen 2013/2014 werd geen topjaar voor de Deen. Boilesen speelde zijn ‘wedstrijd van het jaar’ tegen FC Barcelona, waar de Deen eindelijk zijn kwaliteiten weer eens liet zien. Maar de linksback kon niet lang genieten van zijn goede vorm die hij showde tegen de Spaanse ploeg, want de volgende blessure kwam al snel op zijn pad. Een hamstringblessure aan zijn linkerbeen was dit keer de boosdoener. Ondanks zijn vele blessures in het seizoen 2013/2014 kwam Boilesen toch tot 22 optredens voor de ploeg van Frank de Boer.

Tegenwoordig is linksback Boilesen de aanvoerder van de Ajax, hoewel hij eigenlijk vice-aanvoerder is. De reden dat hij nu captain is komt doordat Niklas Moisander na dit seizoen vertrekt naar het Italiaanse Sampdoria, waardoor De Boer hem nog zelden gebruikt. Daarom draagt de Deen tegenwoordig de aanvoerdersband vrijwel iedere week. Persoonlijk vind ik het absurd dat de 23-jarige linksback aanvoerder is van het ‘grote’ Ajax. Boilesen is geen speler die voorop gaat in de strijd en zijn verantwoordelijkheden neemt, simpel gezegd; met hem win je de oorlog niet. De reactie van de supporters is natuurlijk; wie dan? Nou ja, de spoeling is inderdaad dun, maar in de persoon Klaassen zie ik wel een goede aanvoerder. Een man die tenminste wel de oorlog durft aan te gaan met zijn directe tegenstander, bovendien neemt hij het elftal ‘soms’ al bij de hand in wedstrijden. Maar ja, een band stelt natuurlijk niet al te veel voor, dus waar maken wij ons eigenlijk druk om. Frank de Boer bepaalt wie aanvoerder is en die blijven we ook steunen in mindere tijden!

De grote verantwoordelijkheid van de aanvoerdersband gaat jammer genoeg gepaard met zijn ‘grootste’ vormcrisis sinds zijn komst naar Amsterdam en supporters twijfelen steeds vaker over de kwaliteiten van de jonge Deen. Zelfs De Boer sprak zich recent zeer kritisch uit over Boilesen, die in zijn ogen ‘door de ondergrens zakte’.

Boilesen heeft nog niet besloten om een langere verbintenis met Ajax aan te gaan, want zijn contract loopt af in 2016. Omdat interesse van clubs die op hoog Europees niveau acteren niet aan de orde zal zijn, heeft Boilesen eigenlijk twee opties: verlengen of zich zelf in de ‘kijker’ spelen. Bovendien meldde de media dat verschillende ploegen zich graag wilden gaan versterken met de 23-jarige Deen. Vooral Celta de Vigo heeft interesse in Boilesen, maar ook ploegen uit de Premier League en Ligue 1.

Linksback Ajax nieuws Linksback Ajax1.nl Linksback