Daley Blind speelde al op veel posities. Zo stond hij bij Ajax in de eerste weken van het seizoen als controleur op het middenveld maar is hij onlangs weer teruggehaald naar zijn plek in het centrum van de verdediging. Bij het Nederlands elftal is hij de vaste linksback.

Hedwiges Maduro vindt Blind centraal beter tot zijn recht komen. “Als back is hij wat kwetsbaarder, omdat je dan in situaties komt waarin je écht moet sprinten”, zegt de oud-Ajacied bij Voetbalpraat. “We weten allemaal dat hij niet de snelste is. Tegen Duitsland kwam dat een aantal keer voor. Het is een kwetsbaarheid. Als centrale verdediger heb je wat meer spelers om je heen en valt het wat minder op. Maar als back moet je af en toe sprinten en dan zie je dat hij af en toe eruit wordt gesprint.”

De andere tafelgast, commentator Christian Willaert, ziet het net iets anders: “Wat hij natuurlijk wel heeft: hij is gewoon één van de beste passers van Europa. Hoeveel spelers zijn er nu die over twintig of dertig meter een teamgenoot hard inspelen? Er zijn er maar heel weinig die dat zo goed kunnen als hij. Hij zal nooit in een wereldelftal als linksback gekozen worden, maar we hebben nu eenmaal geen wereldlinksback. We hebben wel goede middenvelders. Als we Blind als linksback opstellen, hebben we wel zijn passing en verdedigend houdt zich ook redelijk overeind.”

Daar kan Maduro wel mee instemmen: “Heel veel spelers hebben wel een goede pass, maar je moet het wel van tevoren gezien hebben. Hij kan het vervolgens ook nog uitvoeren. Ik vind hem centraal wel beter dan als linksback.”