Louis van Gaal vindt het teleurstellend dat een nieuw dienstverband van hem bij Ajax er niet komt. Als algemeen directeur had hij de organisatie strak willen neerzetten in de Arena en op jeugdcomplex De Toekomst, met concrete doelstellingen hoe van Ajax weer een toonaangevende club te maken in Nederland en Europa.

“Ik geloof in leiding geven, communicatie en structuur en ik denk dat Ajax daar nu sterk behoefte aan heeft. Dat is een andere werkwijze dan men nu voorstaat binnen de club”, zegt Van Gaal in het Algemeen Dagblad. Hij zegt zich helemaal te kunnen vinden in hoe Danny Blind de afgelopen dagen de ‘werkwijze- Van Gaal’ omschreef en de verschillen en overeenkomsten tussen hem en Johan Cruijff verwoordde.

Volgens Blind verschilt de visie van Van Gaal en Cruijff in het denken over voetbal helemaal niet veel. “Het gaat bij allebei om voetbal, om het ontwikkelen van individueel talent. Die visie is Cruijff, maar ook Van Gaal. Het verschil zit hem meer in de werkwijze op de werkvloer.”

Waar Cruijff een technisch hart van drie nog totaal onervaren oud-voetballers alle beslissingen wil laten nemen, daar gelooft Van Gaal in bewezen kennis en ervaring in leiding geven. “Ik heb me een paar maanden geleden bereid verklaard te komen helpen toen mij dat werd gevraagd”, zegt Van Gaal. “Ik geloofde erin, maar moest wachten en door de uitspraak deze week van de rechter gaat het definitief niet door. Natuurlijk is dat teleurstellend en doet dat pijn, want Ajax bestrijkt net als bij Danny ook een deel van míjn leven. Wat ik nu ga doen? Ik vervolg mijn sabbatical year. Als er wat uitdagends langskomt, kan het betekenen dat ik weer terugkom in de wereld van voetbal.”