Oud-trainer van Ajax Louis van Gaal heeft het opnieuw te verduren. Weer heeft hij het aan de stok met een prominent bij de club waar hij momenteel hoofdtrainer is, Bayern München. Niemand minder dan Franz Beckenbauer uitte gisteren in zijn column voor de Duitse krant Bild opnieuw negatieve woorden over de Amsterdammer. Volgens ‘Der Kaiser’ zou Van Gaal niet goed communiceren met de leiding van de club, iets wat hem eerder ook al werd aangerekend door Uli Hoeness.

Beckenbauer is erevoorzitter van de recordkampioen van Duitsland en noemt Van Gaal met als aanleiding het passeren van Hans-Jörg Butt als eerste keeper. “De coach bepaalt natuurlijk wie er speelt, maar een keeper inwisselen is toch wel een heel belangrijk besluit,” zegt hij. “Het was slimmer geweest om dit te overleggen met de directie of de voorzitter.” Deze hebben eerder al minder enthousiast gesproken over de Nederlandse oefenmeester, die de afgelopen tijd herhaaldelijk uitsprak graag eens bij Ajax terug te willen keren.

Wat kritiek via de media voor invloed kan hebben op het voortbestaan van een trainer, heeft men in Nederland wel kunnen zien met als laatste voorbeeld onze ‘eigen’ Martin Jol. Met een prominent als Cruijff die (indirect) kritiek uitte op de Hagenees, stond al snel Frank de Boer voor de groep. Of de mannen in München daar ook daadwerkelijk op uit zijn, is de vraag. Volgens De Telegraaf heeft Van Gaal uiterst verbaasd gereageerd op de laatste column van Beckenbauer, de lucht lijkt daarmee voorlopig nog niet geklaard.