Het volgen van de wedstrijden van Ajax 1 is soms al een aardige bezigheid. Om daarnaast ook Jong Ajax te volgen is wellicht iets te veel van het goede en daarom reist Ajax1.nl de selectie van Mitchell van der Gaag het hele land achterna. In deze maandelijkse rubriek vertellen we je de meest opvallende zaken over de spelers die in de toekomst in de Johan Cruijff ArenA gaan schitteren.

• Jong Ajax – Go Ahead Eagles (5-1)
    De eerste wedstrijd van februari was ook meteen de beste van de maand. Althans, vooral de eerste helft. De beloften lieten de bezoekers in de eerste helft werkelijk alle hoeken van het zien. Dit deed de ploeg onder andere aan de hand van de uitblinkende Quinten Timber. Mede door het volle middenveld (o.a. Ekkelenkamp, Taylor, Jensen, Eiting en Gravenberch) en de beperkte mogelijkheden aan de flanken werd Timber in eerste instantie vooral als vleugelaanvaller of zelfs incidenteel als vleugelverdediger gebruikt. Tegen de Eagles kon hij weer eens op zijn favoriete positie starten en dat vulde hij goed in. Ondanks de uitstekende eerste helft en de hattrick van Danilo, was een rode kaart van Kik Pierie een smetje op de wedstrijd. De centrale verdediger wilde bij een 4-0 voorsprong balverlies van Jasper ter Heide herstellen, maar maakte een onnodige overtreding op de uitgebroken aanvaller.
  • Jong FC Utrecht – Jong Ajax (7-2)
    De uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht is eigenlijk standaard een moeilijke wedstrijd voor de Amsterdammers. Vorig jaar werd er met 4-3 verloren in een knotsgek duel en ook dit jaar was het een bizarre wedstrijd. Jong Ajax ging met kansen voor Brobbey nog goed van start, maar na de eerste Utrechtse goal in de 24e minuut was de ploeg volledig de weg kwijt. Met een 2-0 achterstand en waarschijnlijk goede moed kwam Jong Ajax uit de kleedkamer, maar de ploeg werd volledig op inzet afgetroefd. Extra detail rondom deze wedstrijd was dat doelman Bruno Varela op doel stond. De doelman mag tegen andere ‘Jong’ teams meedoen en dus leek dit een ideale wedstrijd om ritme op te doen in aanloop naar de Europa League. Daar moest Varela namelijk de geschorste Onana vervangen, maar vertrouwen kreeg de doelman niet in Utrecht. Hij moest zeven keer de bal uit het net halen en hij deelde net als de andere 10 op het veld mee in de malaise.
  • Jong Ajax – NAC (2-4)
    De ploeg had na de afgang tegen de Utrechtse beloften wat recht te zetten en de beloften zaten er ook vanaf minuut een bovenop. Net als in de wedstrijd tegen de Eagles, speelden de beloften tegen NAC een uitstekende eerste helft. NAC kwam met nieuwe trainer Peter Hyballa en een halve finale plek in de beker op zak naar Amsterdam. Toch liet Jong Ajax de bezoekers alle hoeken van het veld zien. Dankzijn een aansluitingstreffer vlak voor rust bleef NAC nog in de race voor een goed resultaat. In de tweede helft kantelde de wedstrijd vervolgens volledig, zoals dat in het verleden vaker bij de beloftenploeg gebeurde. De aanvallers hielden voorin vrijwel geen bal meer vast en ook verdedigend kwam de ploeg in de problemen. Een geweldige goal van El Allouchi en twee fouten van Kotarski resulteerden uiteindelijk in de tegendoelpunten.
  • Helmond Sport – Jong Ajax (0-2)
    Na de twee nederlagen op rij was het aan Jong Ajax om tegen Helmond Sport weer eens drie punten te pakken. Helmond Sport is hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie en Jong Ajax ging won ook vrij eenvoudig. Doelpuntenmakers namens het laagste gemiddelde leeftijd ooit (18 jaar en 204 dagen) waren Sontje Hansen en invaller Alex Méndez. Doelman Kjell scherpen viel deze wedstrijd op met enkele goede reddingen, maar basisdebutant Youri Regeer was deze wedstrijd de opvallendste naam. De 16-jarige middenvelder maakt in de schaduw van Ünüvar en Hansen een enorme ontwikkeling door en dat werd dus beloond met een basisplek in Helmond.
  • Jong Ajax – Telstar (2-2)
    Waar in de vorige wedstrijd Jong Ajax in de jongste opstelling ooit speelde, konden de statistieken ook in deze wedstrijd de kast uit worden gehaald. Jong Ajax speelde namelijk voor het eerst in de geschiedenis met precies dezelfde opstelling als vorige week en dat gebeurde nog nooit eerder in het bestaan van het beloftenelftal. Dit betekende dat ook Neraysho Kasanwirjo weer in de basis stond. De 18-jarige, die doorgaans bij o19 speelt, valt wat minder op dan Regeer, maar de centrale verdediger houdt zich enorm makkelijk staande op het fysieke niveau van de Keuken Kampioen Divisie. Wat betreft de ontwikkeling van de spelers draait Jong Ajax dus op volle toeren, want ook Ünüvar, Hansen en Taylor maken enorm veel minuten. Het resultaat was echter op een regenachtige Toekomst wat tegenvallend. Een 2-0 voorsprong na een goede eerste helft werd in de matige tweede helft weggegeven.