Ajax is terug in de stad waar het exact een jaar geleden ook was. Dinsdagavond wacht de tweede groepswedstrijd in de UEFA Champions League tegen Real Madrid. Het affiche is hetzelfde, de uitkomst zal voor Ajax deze keer hopelijk anders zijn. Ruim 350 kilometer ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad kijkt ex-Ajacied Hedwiges Maduro (26) in Valencia aandachtig mee, zo vertelt hij aan Ajax.nl.

Maduro heeft van het verleden geleerd. In aanloop naar Real Madrid – Ajax schepte hij vorig jaar op over zijn voormalige werkgever. ,,Ik had toen vooraf een beetje grote mond tegen mijn teamgenoten van Valencia. ‘Jullie moeten Ajax niet onderschatten’ zei ik toen. Niet wetende dat ze die avond behoorlijk weggespeeld zouden worden. Gelukkig werd het toen ‘slechts’ 2-0. Daarom houd ik nu wijselijk mijn mond. Ik denk dat Ajax sterker is dan vorig jaar, maar daar kan ik maar beter niets over zeggen. Vol goede moed wacht ik de felicitaties dinsdagavond laat wel af.”

De middenvelder van Valencia CF zal de wedstrijd niet in zijn favoriete ‘hang-out’ in de Sinaasappelstad kunnen kijken. Als Ajax speelt, is de 18-voudig international vaak in Sportime te vinden. Deze sports bar de luxe zendt zo’n beetje dag en nacht alles uit waar een bal rolt. ,,Dinsdagavond zijn we in voorbereiding op onze eigen CL-wedstrijd tegen Chelsea (woensdag, red.). Maar we gaan zeker in het hotel wel even naar de wedstrijd kijken. Vooral ook omdat het tegen Real Madrid is. Wat dat betreft zal ik als Ajax-fan een hoop medestanders hebben omdat Real in dit deel van Spanje niet bepaald populair is.”

Maduro speelt sinds begin 2008 voor Valencia. Hij is aan zijn vierde volledige seizoen bezig en zal naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste maanden als Valenciano ingaan. Hoewel de ex-Ajacied in de afgelopen jaren al bijna evenveel wedstrijden voor Valencia als voor Ajax heeft gespeeld, is hij geen vaste waarde voor trainer Uray Emery. Een maand geleden was Maduro dicht bij een overstap naar Espanyol, maar op het laatste moment kwamen de clubs er niet uit. ,,Dat was jammer, want ik had de toezegging dat ik in Barcelona alles zou spelen. Met het oog op het EK is dat voor mij heel belangrijk. Volgend jaar wil ik er absoluut bij zijn als we met Oranje naar Oekraïne en Polen gaan. Maar daarvoor is het wel essentieel dat ik iedere week speel.”

Vanwege het overvolle programma met vrijwel alleen maar topduels draait de roulatiecarrousel overuren in Valencia. Maduro weet na vier jaar niet beter. ,,Unai Emery rouleert heel veel. Dat moet ook wel, want als je zoals deze week binnen zeven dagen achtereenvolgens tegen FC Barcelona, Sevilla en Chelsea speelt, kun je dat niet steeds met dezelfde elf doen. Tegen Barcelona (2-2) heb ik bijvoorbeeld alleen maar warmgelopen, terwijl ik afgelopen zaterdag tegen Sevilla (0-1 nederlaag) de hele wedstrijd heb gespeeld. Ik weet trouwens nooit van tevoren of ik in de basis sta. Pas een uur voor de wedstrijd maakt de trainer de opstelling bekend. Daarmee zorgt hij ervoor dat iedereen helemaal scherp is. Zelfs nu kan ik nog steeds niet inschatten of ik zal spelen. Uit de training kan je het niet aflezen en ook een goede vorige wedstrijd is geen garantie. We hebben in al die jaren pas twee keer met dezelfde opstelling achter elkaar gespeeld.”

Het roulatiesysteem is een van de vele verschillen tussen Valencia en Ajax. Maduro, wat overigens ‘rijp’ in het Spaans betekent, praat nog altijd vol liefde over de club waar hij zijn opleiding en eerste jaren van zijn profbestaan genoot. ,,Laatst dacht ik toevallig nog hoe het zou zijn als we destijds wat langer bij elkaar waren gebleven. Als we met jongens als Zlatan, Sneijder en Van der Vaart nog een paar jaren door waren gegaan, hadden er denk ik mooie dingen kunnen gebeuren. Maar tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Qua jeugdopleiding hoort Ajax tot de wereldtop, maar helaas gaat iedereen uiteindelijk – meestal vroeg – weg. Clubs als Manchester City kopen een team bij elkaar, terwijl Ajax volgens een unieke filosofie wereldtoppers opleidt. Dat zie je ieder jaar weer. De enige club die het beste van twee werelden heeft is Barcelona. Die leiden hun spelers zelf op, maar raken ze vervolgens nooit kwijt omdat ze dan al zijn waar ze willen zijn.”

Een terugkeer naar Nederland zit er voor Maduro voorlopig nog niet in. Ook niet tijdens de komende winterstop als hij voor een belangrijke keuze staat. ,,Dit is mijn laatste contractjaar bij Valencia. Voor mij zou het daarom goed zijn als ik in december naar een club kan waar ik wel iedere week speel. Te meer omdat ik het EK absoluut niet wil missen. Voor mijn toekomst is dat heel belangrijk. Ik heb me vier jaar lang voor deze club ingezet, dus hopelijk werken ze straks mee aan een vertrek. Tenzij ik alsnog alles ga spelen. Een ding is zeker: ik moet nu langzaamaan gaan oogsten. De beste jaren komen nog. Bovendien zijn spelers op mijn positie vaak wat ouder. Dat brengt de rol als controleur met zich mee. Kijk bijvoorbeeld naar Van Bommel, die heeft zich ook enorm ontwikkeld. Hij speelt al jaren aan de top. Voor mij gaat die fase hopelijk ook aanbreken.”