Marco van Basten wil weer aan de slag als hoofdtrainer. Voordat hij een nieuwe club gevonden heeft wil de oud-spits en -trainer van Ajax eerst één en ander rechtzetten in het Algemeen Dagblad. “Heel veel mensen zitten bij Ajax omdat ze zo’n rood stropdasje willen dragen”, vertelt de ex-international. “Ze willen erbij horen en willen zo lang mogelijk uit de wind. Dat valt me tegen. Opportunisten. Gedurende meer dan een jaar zijn er een hoop dingen over mijn periode bij Ajax in de publiciteit gekomen, die rechtgezet moeten worden.”

“Ik heb lang mijn mond gehouden, maar toen zélfs directeur Rik van den Boog het erover had dat ik carte blanche heb gehad, vond ik het tijd om wat te gaan zeggen”, begint Van Basten, die tegenspreekt dat hij verantwoordelijk is geweest voor grote tekorten en dure aankopen. “Onzin, grote onzin, ik handelde niet alleen, maar juist in gezamenlijkheid met de directie.” Ook zijn opvolger Martin Jol is hem tegengevallen. “Jol heeft vaak gezegd dat ik mijn gang maar kon gaan. Ik vind hem een rare snuiter; hij heeft zich vanaf dag één afgezet tegen mij zonder me ooit te spreken. Hij heeft de mensen met wie ik werkte, zoals John van ‘t Schip, gewoon weggepest.”

“Nu is hij zelf weg”, vervolgt Van Basten. “Vreemd. Ik vraag me af wat ik hem misdaan heb, waardoor hij zo ongenuanceerd op me afgegeven heeft. En het ergste was: iedereen papegaaide het na. Ook door mensen bij Ajax die er in mijn tijd zaten, zoals de directieleden Slop en Van der Aat. Beiden hebben afstand van me genomen, terwijl ze medeverantwoordelijk waren. Heel erg teleurstellend. Alles is besproken met elkaar. Nu is het Van Basten dit en dat. Slop zit al tien jaar bij Ajax. Als hij zegt dat een investering niet kan, gebeurt het niet. Ze zijn zich achter mij gaan verschuilen. Ik kwam daar en wilde trainer/coach van het eerste elftal zijn.”

Cruijff
“Ik wilde een nieuwe algemeen directeur, want John Jaakke was weg, ik wilde ook een technisch directeur. Uiteindelijk stelde ik Danny Blind aan en kwam Van den Boog. Eerst dacht men dat ik het allemaal wel in mijn eentje kon. Natuurlijk niet. Zo leid je geen bedrijf.” Van Basten zag geen mogelijkheid tot samenwerking met Johan Cruijff. “Voor mij was dat simpel. Johan stelde me wat voor wat ik voor Ajax heel slecht vond. Er moesten mensen ontslagen worden, de jeugdopleiding moest drastisch om. Heel de boel op zijn kop. Dat gaat zomaar niet. Ik koos voor de club en de mensen in de club. Iedereen bij Ajax gaf me daar gelijk in.”

“Ook nadat het Rapport Coronel is ingevoerd heb ik alles in gezamenlijkheid gedaan”, besluit Van Basten. “Echt alles. Dan is het niet fair om mij elke keer neer te zetten als degene die Ajax financieel aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Ik heb altijd in alle eerlijkheid willen samenwerken bij Ajax. Samen de schouders eronder. Nu blijkt dat er heel veel mensen zitten omdat ze zo’n rood stropdasje willen dragen. Ze willen erbij horen en willen zo lang mogelijk uit de wind. Dat valt me wel tegen. Opportunisten. Ik had de hoop om op een goede manier dingen voor elkaar te krijgen. Als je dan deze verhalen achter je aan krijgt, denk ik; Jezus! Toen ik wegging heb ik dat netjes gedaan, heb alles en iedereen heel gelaten. Daarom doet dat natrappen pijn.”