Voor zover alles wat we lezen in de media een kern van waarheid bevat, weer de basis voor toekomstige ellende vrees ik.

Het gaat allemaal wel weer vreemd. Een nog niet benoemde RvC neemt klaarblijkelijk al voorbeslissingen, is onder”ling” al verdeeld (dat is op zich geen issue), communiceert niet als team en zaken lekken al weer uit.

Natuurlijk kan het zo zijn dat de toekomstige RvC Ling te licht acht om als algemeen directeur te functioneren bij een beursgenoteerd bedrijf. Nu is Ajax best wel een speelgoedaandeel, dus daar moeten we ook niet heel veel waarde aan hechten, het is vooral een financiële zaak en het stelt eisen aan de verslaglegging en communicatie naar buiten. Maar als Ling al te licht wordt geacht voor deze functie, dan zijn de namen die circuleren als alternatieven m.i. helemaal “te licht”, althans, in elk op te stellen profiel zouden die niet mogen vorkomen: Jonk, Overmars, Van der Sar, Seedorf, Bergkamp.

Maar misschien zit de toekomstige RvC wel op een ander organisatorisch spoor: een tweemans directie, bestaande uit een algemeen/commercieel directeur en een voetbaldirecteur. De functie van financieel directeur kan eigenlijk wel als een management functie worden ingevuld en Slop is toch al lang over zijn houdbaarheidsdatum heen.

In dit laatste model zoek je dus een ervaren algemeen manager met bewezen bestuurlijke ervaring en een technisch directeur op het niveau Van Gaal, Hiddink, Adriaanse etc. Voor de meer algemene/commerciële directiefunctie is een voetbalachtergrond dan niet meer relevant.

Als je het dan in dat licht beschouwd, dan is deze beslissing niet heel vreemd. Misschien krijgen we dan Hiddink wel ipv Ling ;-)

Door: Margammor