Er is ophef ontstaan over een interview van verslaggever Joep Schreuder met Edgar Davids gisteren bij de NOS. Tijdens het interview, dat gistermiddag een kwartier op de website van de omroep stond, is te zien dat Davids én Schreuder duidelijk worden gesouffleerd door een derde persoon. Volgens Voetbal International was dit een redacteur van Studio Sport.

Tijdens het interview zou later duidelijk worden dat Davids indirect Johan Cruijff beschuldigt van racisme. Het filmpje werd gisteren na een kwartier vervangen door de bewerkte versie van het interview. Op jeugdcomplex De Toekomst werd vanmorgen furieus gereageerd op het ‘geregisseerde’ filmpje.

Media mochten alleen op het dek búiten de Arena spreken met leden van de raad van commissarissen. Alleen de NOS mocht met Davids praten ín de Arena.

Chef voetbal Arno Vermeulen van de NOS, die gisteravond bij Studio Voetbal aan tafel zat, reageerde rond het middaguur op Radio 1 op de onstane ophef. Volgens hem is per ongeluk de ruwe versie van het interview met Davids online gezet.

Tijdens dat interview onderbrak Davids zichzelf een aantal keer volgens Vermeulen, waardoor een vraag of antwoord opnieuw werd opgenomen. Op de achtergrond zegt een derde persoon iets. VI claimt na navraag bij de NOS dat dit een redacteur van de publieke omroep zelf is. ‘Suggesties dat het een vooropgezet plan was, zijn flauwekul. Dat is echt niet waar’, reageert Vermeulen in de Volkskrant. ‘Dat maakt het veel spannender dan het is.’

Het AD meldde vanmorgen dat Cruijff de commissarissen Davids en Marjan Olfers op 18 juli zwaar beledigde. Tegen Edgar Davids zei Cruijff dat de voetballer louter ‘vanwege zijn huidskleur’ tot commissaris was benoemd. Tegen Olfers zei Cruijff dat ze alleen maar benoemd was omdat ze vrouw is.

[Begint na 25 sec, excuus voor watermerk] Nadat gevraagd is over de oorlogstaal en Davids hier antwoord op heeft gegeven, wordt er ingegrepen. Er moet dieper in worden gegaan op de rol van Johan: of hij de boel frustreert. Davids kan hierop zijn antwoord over racisme binnen de RvC [lees: Johan] droppen. Dit filmpje met deze kunstgreep staat maar kort online…