Javier Martina heeft een contract getekend bij het Canadese Toronto FC. Dit meldt de club op hun website. Naast Martina zijn er nog twee Nederlanders aangetrokken. Elbekay Bouchiba (ex-AZ) en Nick Soolsma (ex-Haarlem) hebben tevens hun handtekening onder het contract gezet. Coach en technisch directeur Aron Winter is blij met zijn nieuwe aanwinsten.

”Het drietal was al bij ons in Turkije voor de voorbereiding. Hun prestaties waren zeer goed en we weten zeker dat ze het team naar een hoger niveau kunnen brengen”. Aron Winter is niet de enige die Martina geregeld zal tegenkomen. Ook Bob de Klerk, vorig seizoenn nog trainer van de A1 samen met Frank de Boer, zal zorgen voor het oranje sfeertje.

In 2005 begon Martina zijn carrière bij de Amsterdammers. Al snel bleek hij een snelle vleugelspeler met talent. Martina maakte onder Marco van Basten zijn debuut voor Ajax tegen Twente (2-0). In diezelfde wedstrijd kon hij indruk maken door een assist te geven op Siem de Jong. Na het vertrek van Van Basten heeft Martina uiteindelijk maar twee wedstrijden mogen spelen.

Onder Martin Jol kwam Martina niet meer in de plannen van Ajax voor. Martina werd in 2010 verhuurd aan HFC Haarlem, waar hij in totaal één hele wedstrijd mocht spelen. HFC Haarlem ging daarna failliet. Martina werd afgetest door een aantal Nederlandse clubs, maar verder dan dat kwam het niet.

Aandoenlijk om te zien is het bericht dat geplaatst is op de website van Toronto. Aangezien de club langzaam begint te vernederlandsen, hebben de Canadesen een kleine tutorial geplaatst op de website. Zo valt te lezen dat Javier Martina als ‘HAVE-EE-AY MAR-TEEN-AH’ uitgesproken dient te worden.

Wanneer het drietal mag spelen is nog onduidelijk. Nadat hun werkvergunningen zijn ingegaan zijn de spelers gerechtig om te spelen.