Ajax heeft de eerste thuiswedstrijd van 2016 met 1-0 gewonnen. Riechedly Bazoer tekende tegen Vitesse voor de enige Amsterdamse treffer.

De meeste Ajax-supporters zaten nog maar net toen ze direct weer konden opveren: Ajax, dat aantrad met Donny van de Beek en Anwar El Ghazi in de basis, kwam razendsnel op voorsprong. Al na 26 seconden vond Riechedly Bazoer het net. Na een week waarin hij veel in het nieuws kwam, zette uitgerekend het talent Ajax op voorsprong. Na een goede voorzet van Dijks kon Bazoer de bal, na mistasten van Vitesse-doelman Room, beheerst binnenschuiven. De 19-jarige middenvelder heeft het snelste Eredivisiedoelpunt voor Ajax gemaakt sinds 2001, toen Machlas al na 17 seconden het net vond.

Na de snelle voorsprong voor de thuisploeg golfde het spel in hoog tempo op en neer. De bezoekers werden ook een aantal keer gevaarlijk. Een smet op het vroege doelpunt was het uitvallen van Kenny Tete. De rechtsback werd in het begin van de wedstrijd hard geraakt door Brown en moest zich noodgedwongen laten wisselen voor Van der Hoorn. In het vervolg van de eerste helft was Ajax vooral slordig, maar wist het via El Ghazi nog wel een paar goede kansen te creëren. Verder waren er naast een schitterende verdedigende ingreep van Van der Hoorn en een prachtpass van Bazoer niet veel hoogtepunten te bewonderen.

In de tweede helft wist Ajax een kwartier voor tijd pas echt weer gevaarlijk te worden. Tussendoor was Younes nog wel dichtbij een doelpunt, maar hij zag zijn matige inzet gekeerd worden. Het dreigende slotoffensief begon in de 77e minuut toen Milik met een schot voorlangs schoot. Hierna volgden een goed schot van El Ghazi, een schot van ‘Ajacied van de wedstrijd’ Dijks dat voorlangs zeilde en een rommelige poging van invaller Serero.

Met deze overwinning blijft Ajax de koploper van de Eredivisie met zes punten voorsprong op PSV. De club uit Eindhoven moet morgen nog in actie komen. Komende dinsdag staat alweer de volgende thuiswedstrijd van Ajax op het programma. Heracles Almelo is dan de tegenstander. De aanvang van die wedstrijd is om 20.45 uur.