Ajax is het seizoen niet goed begonnen in de Eredivisie. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo. Kristoffer Peterson leek de Heraclieden vlak voor tijd de winst te bezorgen, maar enkele minuten later kopte Matthijs de Ligt Ajax langszij.

Erik ten Hag begon met een verrassende opstelling. De basis werd flink gewijzigd in vergelijking met afgelopen dinsdag in de Champions League kwalificatiewedstrijd tegen Standard Luik. Donny van de Beek, Max Wöber, Carel Eiting én Kaj Sierhuis mochten aan de aftrap verschijnen.

In het begin van het duel waren beide teams zoekende. Echt heel groot gevaar werd er dan ook niet gesticht. Na ruim tien minuten kwam Kaj Sierhuis nét iets te kort, anders had hij een harde voorzet kunnen binnen glijden. Vervolgens werd Heracles twee keer gevaarlijk. Na twintig minuten spelen wist Ajax via een fraaie aanval door de defensie van Heracles heen te spelen. Via Tadic en Sierhuis kwam de bal bij Hakim Ziyech, die de bal op de bovenkant van de lat krulde. Een paar minuten later werd de middenvelder opnieuw gevaarlijk. Na een mooie aanval via David Neres, Dusan Tadic en Hakim Ziyech schoot laatstgenoemde de bal naast het doel van Blaswich. Na een halfuur spelen lieten ook de bezoekers zich weer even zien. Oud-Ajacied Lerin Duarte mocht ver komen op de helft van Ajax en haalde hard uit van afstand. Zijn poging ging echter hard over de goal van Onana heen. Niet veel later kopte Max Wöber een goede hoekschop, die tot stand kwam na een geblokt schot van Ziyech, in de handen van de doelman. Vlak voor rust schatte Ziyech een goede loopactie van Donny van de Beek uitstekend in. Na een goede steekpass wist Van de Beek de Amsterdammers helaas niet op voorsprong te zetten. En zodoende zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 0-0 ruststand.

In de openingsfase van de tweede helft werd Ajax direct een paar keer dreigend, maar tot een echt grote kans kwam het niet. Nog binnen het uur wisselde Ten Hag Klaas Jan Huntelaar en Frenkie de Jong erin voor Kaj Sierhuis en Max Wöber. Na een goede voorzet vanaf de rechterkant lukte het Ajax na een uur spelen bijna om op voorsprong te komen. Huntelaar ging net onder de bal door, maar Neres kon uithalen. Het schot miste echter kracht en richting om Blaswich te verrassen. Niet veel later nam Ziyech het doel onder vuur, maar ondanks een listige stuit wist de doelman wederom redding te brengen. Op zo’n driekwart van de wedstrijd werd ook Heracles weer wat gevaarlijker. De bezoekers werden dreigend en zagen onder andere een vlammend schot van Pröpper overgetikt worden door Onana. Niet veel later schoot Huntelaar vanuit de draai hard naast. Een kwartier voor tijd werd de spits opnieuw gevaarlijk. Ditmaal kopte hij een harde voorzet van Blind naast. Na goed jagend werk van Ajax kreeg Neres een goede kans, maar zijn schot ging via een Heracles-been over. Zo’n tien minuten voor tijd was daar plotseling een levensgrote kans voor Dalmau, die een vrije trap op doel mikte. Onana maakte zijn doel goed klein en bracht redding met een reflex waardoor de bal net naast rolde. Overigens zat er wel een luchtje van buitenspel aan, maar door de aanwezigheid van de VAR zou daar dan ongetwijfeld naar gekeken zijn. Het lukte Ajax maar niet om de ban te breken en aan de andere kant lukte dit wel: Peterson schoot van afstand schitterend raak. Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kopte Matthijs de Ligt de 1-1 uit een hoekschop binnen. Doordat de bezoekers flink tijd zaten te rekken gedurende de wedstrijd kwamen er maar liefst zes minuten blessuretijd bij. Ajax was in die minuten dreigend, maar niet meer dan dat. Zo’n tien seconden voor het einde van die blessuretijd kwam De Ligt nog keihard in botsing met doelman Blaswich, waardoor het spel dik vijf minuten stil lag.

Wedstrijdverloop Ajax – Heracles Almelo:
’84. 0-1 Kristoffer Peterson
’88. 1-1 Matthijs de Ligt

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Wöber (’56. F. de Jong); Ziyech, Eiting, Van de Beek; Neres (’85. Labyad), Sierhuis (’56. Huntelaar), Tadic.