Een syndesmose-letsel houdt Mats Rits al een paar weken van het trainingsveld. “Een bandje in mijn enkel is wat geïrriteerd”, legt hij uit. “Hopelijk kan ik maandag weer voluit gaan op training.”

Trainen doet de 18-jarige Belg al een tijdje bij Ajax 1. “Dat was nochtans niet het plan, maar de voorbereiding verliep vlot. Het feit dat De Boer me al meteen liet meetrainen met het eerste elftal gaf me veel vertrouwen”, opent Mats.

Je bent geblesseerd. Wat heb je?

Mijn syndesmose, een bandje in mijn enkel, is wat geïrriteerd. Lopen en fysio doe ik al weer. Hopelijk mag ik maandag weer aansluiten bij het eerste, om dan binnen een tweetaal weken weer te matchen met Jong Ajax.

Serero mocht op Real invallen. De speler die De Boer, samen met jou, in de voorbereiding het meest verraste.

“Je kan me nog niet vergelijken met een Serero. Hij is al 21 en werd als onmiddellijke versterking naar Ajax gehaald. Ik geef mezelf nog wat tijd. Het meetrainen is voor mij al een unieke ervaring op zich.”

Wie maakt indruk?

Toby (Alderweireld, red.) en Jan (Vertonghen, red.) staan er echt wel. Je ziet aan alles dat Jan een echte kapitein is. Ook Eriksen is nu al heel belangrijk voor dit Ajax. Boerrigter is dan weer verschrikkelijk snel, maar Sulejmani, wat een ongelooflijke techniek heeft die. Echt niet normaal.”

En welk soort speler ben jij dan?

“Ik ben niet meteen de middenvelder die veel loopt met de bal. Eerder een passeur. Aanpakken en snel weer inspelen, dat is mijn spel. Mijn sterkte is lopen zonder bal. Infiltreren. Zo scoorde ik enkele keren in de voorbereiding. Met een Boerrigter die zijn mannetje er af loopt en dat voorzetje aflevert is dat eigenlijk niet moeilijk.”

Lopen er toekomstige Ajacieden rond in de nationale jeugdreeksen?

“Dat weet ik niet. Iemand als Hannes van der Bruggen (A-kern AA Gent, red.) vind ik wel heel goed. Sollied schijnt er ook heel tevreden over te zijn bij Gent. Hij staat misschien niet zo vaak in de schijnwerpers, maar is voor mij een toptalent. Hij is trouwens een goede vriend.”

Al goede vrienden in Amsterdam? Weet je wat gedaan?

Dat valt best mee. Ik ga af en toe lunchen met wat spelers. Over de middag eten we altijd op de club. Mijn vrije dagen gebruik ik om eens naar België te gaan. Mijn ouders komen me ook af en toe eens bezoeken. Verder speel ik wat op de playstation tegen vrienden of kijk ik tv.

Series? Entourage al gezien?

Ik heb het even gevolgd op JIM-tv, het zag er me wel goed uit.

Zeker eens helemaal bekijken.

Ok, zal ik doen.

Al een Twitter-account aangeschaft, trouwens?

“Ik heb op aanraden van Rodney (Sneijder en broer van, red.) enkele weken geleden een account aangemaakt, maar veel zit ik er niet op. Ook op Facebook ga ik eigenlijk niet te vaak.”

Even na het interview was Mats’s Twitter al geüpdated: “Hopelijk laatste training met fysio gehad, maandag met groep hopelijk. Fingers crossed.”

Zullen we doen Mats.

Auteur: Jim Bogaert, Belgiumsoccer.be