Met 19 jaar en 204 dagen gaat Matthijs de Ligt vanavond de jongste Ajacied ooit worden in de Club van 100. De Ligt neemt het record over van Gerald Vanenburg die zijn honderste wedstrijd speelde toen hij 19 jaar en 355 dagen oud was. Tijd op een terugblik op de eerste jaren van Matthijs de Ligt bij Ajax 1.

Het seizoen 2016/2017 was het seizoen van de doorbrak van Matthijs de Ligt. Op 21 september 2016 mocht de net 17-jarige de Ligt debuteren tegen Willem II in de KNVB Beker en zoals een echte Ajacied scoorde hij gelijk bij zijn debuut. Hiermee is de Ligt de jongst scorende debutant voor Ajax ooit en na Ryan Gravenberch en Clarence Seedorf de jongst scorende Ajacied.

Na de winterstop ging het echt snel met de ontwikkeling van de Ligt. Thuis tegen Heracles verving hij Nick Viergever in de rust en maakte hij zijn eerste Eredivisiegoal, natuurlijk met het hoofd.

In de prachtige Europa League-campagne onder Peter Bosz miste de Ligt bijna geen minuut van de knock-out fase. Dat hij een echte Ajacied is, bleek maar weer eens na de halve finale in Lyon. Na de wedstrijd kwam hij in zijn eentje het veld op om feest te vieren met de meegereisde uitfans.

Het seizoen erop ging de Ligt vrolijk door met het breken van records. Zo werd hij tegen SC Heerenveen de jongste aanvoerder van Ajax in de Eredivisie, wat hij natuurlijk met een doelpunt bekroonde.

Dat de verdediger een enorm talent is, wordt ook in het buitenland gezien. In december van 2018 mocht de Ligt in Turijn de Golden Boy award in ontvangst nemen. Hiermee komt hij in een rijtje met spelers als van der Vaart, Rooney, Messi, Fàbregas, Agüero, Isco, Pogba en Mbappé.

Dit seizoen mocht de Ligt met Ajax eindelijk zijn kunsten vertonen op het allerhoogste niveau, de Champions League. De Ligt werd na Rúben Neves de jongste aanvoerder in de Champions League ooit en zelfs de allerjongste aanvoerder ooit in de knock-outfase van het grootste Europese toernooi.