Maxwell excelleerde vier seizoenen langs de zijlijnen van de Amsterdam ArenA. De Braziliaanse linksback werd na zijn vertrek bij Ajax driemaal landskampioen met Internazionale en speelt nu in het beste team ter wereld: FC Barcelona. ELF Voetbal zocht hem op in Spanje en ontfutselde dat zijn beste periode toch echt in Amsterdam was.

“Ajax was de beste ervaring in mijn leven. Ik was pas 20 en veranderde van een jongetje in een man, want ik moest van Brazilië naar Europa verhuizen. Contact heb ik soms nog met teammanager David Endt en Danny Blind”, vertelt Maxwell. “Ajax is een speciale club voor mij en Amsterdam een bijzondere stad. Ik probeer de club zo goed mogelijk te volgen en zal dat altijd blijven doen.”

“Het doet me pijn te zien dat ik in 2004 het laatste kampioenschap tot nu toe meemaakte. Het is de grootste club van Nederland! Ze móeten die titel weer eens winnen voor de supporters”, meent de Braziliaan, die nu met Barça prijzen wil winnen. “Maar de mooiste prijs uit mijn carrière was de eerste titel met Ajax (in 2002, red.).”

Voorlopig hoopt Maxwell nog bij Barcelona te blijven, waar zijn contract tot medio 2013 loopt. Een overgang naar de Premier League zou hij daarna wel zien zitten. “Of ik keer terug naar Ajax, kan ik weer goed Nederlands leren”, knipoogt hij. “Tja, voetbal… Je weet het nooit.”